Pontryagin maksimum prensibi ve uygulamaları
Pontryagin maximum principle and applications
  1. Tez No: 184994
  2. Yazar: MUSA DERELİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. EMRAH AKYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Kontrol Sistem, Pontryagin Maksimum Prensibi, Optimal Kontrol, Genelleştirilmiş Hedefler, MaliyetFonksiyonui, Control System, Pontryagin Maximum Principle, OptimalControl, General Targets, Cost Functionii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziPONTRYAGIN MAKSİMUM PRENSİBİveUYGULAMALARIMusa DERELİAnadolu ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMatematik Anabilim DalıDanışman Yard. Doç. Dr. Emrah AKYAR2006, 51 sayfaBu çalışma, optimal kontrol teorinin önemli sonuçlarından olan ve bir çokalanda çeşitli uygulamaları bulunan Pontryagin Maksimum Prensibinin çeşitlikaynaklarda yer alan sonuçlarının ve uygulamalarının derlenmesi niteliğindebir çalışmadır.Çalışmada öncelikle gerekli olan ön bilgiler verildikten sonra, PontryaginMaksimum Prensibi ifade edilerek, bu prensibin yardımıyla çeşitli optimalkontrol problemleri incelenmiştir. Daha sonra Pontryagin Maksimum Prensibitam belirli olmayan hedef kümelere genelleştirilmiş ve otonom olmayan sis-temler için ayrıca incelenmiştir. Ayrıca maliyet fonksiyonunun hedef konumabağımlı olduğu durumlar da çalışılmış ve bütün bu durumların çeşitli örneklerüzerinde uygulamaları verilmiştir.Son olarak ise Pontryagin Maksimum Prensibinin bir kanıtı verilerek, kanıtyöntemi bir örnek üzerinde uygulanarak gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisPONTRYAGIN MAXIMUM PRINCIPLEandAPPLICATIONSMusa DERELİAnadolu UniversityGraduate School of SciencesMathematics ProgramSupervisor: Assist. Prof. Dr. Emrah AKYAR2006, 51 pagesThis thesis is a selection of some important results and numerous applicat-ions of the Pontryagin Maximum Principle which is one of the most importantresults of control theory and has applications to a variety of areas, from variousliteratures.First, the preliminaries which are required for later discussion are given andPontryagin Maximum Principle is stated and some optimal control problemsexamined through the Principle. The principle is, then, extended to generaltarget sets and non-autonomous systems are considered as well. Moreover, thesystems where the cost functions depend on time, state and control are alsoinvestigated and applications of all cases are given via several examples.Finally, a proof of Pontryagin Maximum Principle is given and the proofmethod is demonstrated on an example.