Bazı bitki uçucu yağlarının Sitophilus oryzae l.,Sitophilus granarius l. (Col.: curculionidae) ve Acanthoscelides obtectus say.(Col.:bruchidae)'a insektisit ve fumigant etkileri
Insecticidal and fumigant effects of some plant essential oils to Sitophilus oryzae l., Sitophilus granarius l. (Col.: curculionidae) and Acanthoscelides obtectus say. (Col.: bruchidae)
  1. Tez No: 185000
  2. Yazar: ÖMER CEM KARAKOÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYHAN GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Acanthoscelides obtectus, Sitophilus granarius, Sitophilus oryzae, uçucu yağlar, Acanthoscelides obtectus, Sitophilus granarius, Sitophilus oryzae, essentialoil
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZETBAZI BİTKİ UÇUCU YAĞLARININ Sitophilus oryzae L., Sitophilusgranarius L. (COL.: CURCULİONİDAE) VE Acanthoscelides obtectus SAY. (COL.:BRUCHİDAE)'A İNSEKTİSİT VE FUMİGANT ETKİLERİÖmer Cem KARAKOÇGaziosmanpaşa ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBitki Koruma Anabilim DalıYüksek Lisans Tezi2006, 44 sayfaDanışman: Yrd. Doç. Dr. Ayhan GÖKÇEJüri: Prof. Dr. Adem ÖNALJüri: Yrd. Doç. Dr. M. Kubilay ERBu çalışmada Salvia officinalis L., Cuminum cyminum L., Anetheum graviolens L.,Mentha spicata L. subsp. spicata PH Davis, Micromeria fruticosa L. Druce ssp.brachycalyx PH Davis ve Ocimum minimum L.'dan elde edilen uçucu yağların fumigant vekontak toksisiteleri üç önemli depo zararlısı, Acanthoscelides obtectus, Sitophilusgranarius ve Sitophilus oryzae, üzerinde laboratuar şartlarında denenmiştir. Çalışmanın ilkkısmındaki denemelerde uçucu yağların fumigant ve kontak toksisiteleri tek dozda üç faklısıcaklıkta; 10, 20 ve 30ºC test edilmiştir. Tek doz tarama testleri sonucunda her üçzararlıda da taş nanesi ve nane uçucu yağlarının yüksek oranda fumigant etki gösterdiği vetest edilen böceklerin tümünün 24 saat içersinde ölümüne neden olduğu saptanmıştır.Çalışmanın ikinci bölümünde tek doz tarama testlerin de ümitvar sonuçlar elde dilen bitkiuçucu yağları ile 20 ºC de doz-ölüm denemeleri kurulmuştur. Bu çalışma sonunda A.obtectus için kimyon, S.granarius için dereotu ve S.oryzae için ise taş nanesi en yüksekfumigant toksisite gösteren bitkiler olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTINSECTICIDAL AND FUMIGANT EFFECTS OF SOME PLANTESSENTIAL OILS TO SITOPHILUS ORYZAE L., SITOPHILUS GRANARIUS L.(COL.: CURCULIONIDAE) VE ACANTHOSCELIDES OBTECTUS SAY. (COL.:BRUCHIDAE)Ömer Cem KARAKOÇGaziosmanpaşa ÜniversitesiGraduate School of Natural Applied ScienceDeparment of Plant ProtectionMaster Thesis2006, 44 pagesSupervisor: Asist. Prof. Dr. Ayhan GÖKÇEJury: Prof. Dr. Adem ÖNALJury: Asist. Prof. Dr. M. Kubilay ERIn this study fumigant and contact toxicities of Salvia officinalis L., Cuminumcyminum L., Anetheum graviolens L., Mentha spicata L. subsp. spicata PH Davis,Micromeria fruticosa L. Druce ssp. brachycalyx PH Davis and Ocimum minimum L.essential oils were evaluated on three important stored product insects, Acanthoscelidesobtectus, Sitophilus granarius and Sitophilus oryzae, under laboratory conditions. In singledose screening test, fumigant and contact toxicities of essential oils were tested at threedifferent temperatures, 10°, 20° and 30ºC. The results showed that M. spicata subsp.spicata and M. fruticosa Druce ssp. brachycalyx had high fumigant toxicities to all testedinsect species and they caused 100% mortality in 24 hours. In the second series ofexperiments, dose-mortality studies were carried out by using the promising essential oilsat 20 ºC. C. cyminum for A. obtectus , A. graviolens for S. granarius and M. fruticosaDruce ssp. brachycalyx for S. oryzae appeared to be the most active plant essential oils.