Tokat ili merkez ilçede vişne yetiştiriciliği yapan tarım işletmelerinin ekonomik analizi, üretim ve pazarlama sorunları
Economic analysis, production and marketing problems of agricultural establishments that produce sour cherry in the center country of tokat province
  1. Tez No: 184999
  2. Yazar: ÖMER ALTIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YAŞAR AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sour Cherry Producing, Economic Analysis, Marketing
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZETTOKAT L MERKEZ LÇEDE V ŞNE YET ŞT R C L Ğ YAPAN TARIMŞLETMELER N N EKONOM K ANAL Z , ÜRET M VE PAZARLAMASORUNLARI2161Ömer ALTINGaziosmanpaşa ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüTarım Ekonomisi Anabilim DalıYüksek Lisans Tezi2006, 104 sayfaDanışman : Prof.Dr.Yaşar AKÇAYJüri : Prof.Dr. Yaşar AKÇAYJüri :Doç.Dr. Yakup ÖZKANJüri :Yrd.Doç.Dr. Murat SAYILIBu araştırma Tokat ili Merkez ilçede vişne yetiştiriciliği yapan tarım işletmelerinikapsamaktadır. Araştırmanın amaçları; işletmelerin yapısal özelliklerinin belirlenmesi veişletme sonuçlarının ortaya konulmasıdır.şletmeler Neyman yöntemi ile belirlenmiş ve 71 işletmeden veriler direkt mülakatyöntemi ile sağlanmıştır.ncelenen şletmelerde verimin 1473 kg/da, üretim maliyetinin 585,103 YTL/da,GSÜD'nin 950,085 YTL/da ve net karın 364,981 YTL/da olduğu görülmektedir. Bir kgvişnenin maliyeti 0,396 YTL/da iken satış fiyatı 0,645 YTL/kg olarak gerçekleşmiştir. Budurumda vişne üretiminde yapılan 1 YTL'lik harcamaya karşılık 1,63 YTL kar eldeedilmiştir.Ayrıca araştırmada vişneciliğin üretim ve pazarlama sorunlarına değinilmiş veneticede yörede etkili bir pazar sisteminin olmadığı saptanmıştır.Elde edilen verilerden hareketle üretim ve pazarlamaya yönelik çalışmalarla üreticigelirlerinin arttırılabileceği sonucuna varılmıştır.Anahtar Kelimeler : Vişne Yetiştiriciliği, Ekonomik Analiz, Pazarlama
Özet (Çeviri)
ABSTRACTECONOMIC ANALYSIS, PRODUCTION AND MARKETING PROBLEMS OFAGRICULTURAL ESTABLISHMENTS THAT PRODUCE SOUR CHERRY IN THECENTER COUNTRY OF TOKAT PROVINCEÖmer ALTINGaziosmanpaşa UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Agricultural EconomicsMaster Thesis2006, 104 pagesSupervisor : Prof. Dr. Yaşar AKÇAYJury : Prof. Dr. Yaşar AKÇAYJury : Assoc. Prof. Dr. Yakup ÖZKANJury : Asst. Prof. Dr. Murat SAYILIThis survey included the agricultural establishments that produce sour cherry in thecenter country of Tokat province. The objectives of the survey were to (i) determine thestructural features of the agricultural establishments, and (ii) find out the results of economicactivities performed in the agricultural establishments.The agricultural establishments were chosen by Neyman method and the data wereobtained from 71 establishments by personal interviews.It is seen that output is 1473 kg/da, production cost is 585,103 YTL/da, GPV is950,085 YTL/da and sharp income is 364,981 YTL/da in the researched farms. The cost of1 kg sour cherry is 0,396 YTL/da, but the sale price is 0,645 YTL/kg . So 1,63 YTL is gainedagainst 1 YTL expense in the sour cherry production.In addition to this, production and marketing problems of sour cherry were searched inthe investigation, and it was founded that there wasn?t an effective marketing system in theregion.It was concluded that the income of sour cherry farmers could be increased byproduction and marketing strategies that were determined by gained data.