Tokat ili Turhal ilçesi tarım işletmelerinin tarımsal kredi kullanım durumları, üreticiler üzerine etkileri, karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri
The use of agricultural loans and its effects on the producers, the problems they face and solution suggestions of the farming enterprises in the district of Turhal in the Tokat provunce
- Tez No: 185001
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HALİL KIZILASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarımsal Kredi, Sermaye Yapısı, Sosyo-Ekonomik Faktörler, Tokat, Türkiye, Agricultural Credit, Capital Construction, Socio-Economic Factors, Tokat, Türkiye
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
IÖZETTOKAT İLİ TURHAL İLÇESİ TARIM İŞLETMELERİNİN TARIMSAL KREDİ KULLANIMDURUMLARI, ÜRETİCİLER ÜZERİNE ETKİLERİ, KARŞILAŞTIKLARI SORUNLAR VEÇÖZÜM ÖNERİLERİÖmer ADIGÜZELGaziosmanpaşa ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüTarım Ekonomisi Anabilim DalıYüksek Lisans Tezi2006, 190 SayfaDanışman: Yrd. Doç. Dr. Halil KIZILASLANJüri: Yrd. Doç. Dr. Halil KIZILASLANJüri: Yrd. Doç. Dr. Metin AKAYJüri: Yrd. Doç. Dr. Emin BARLASBu araştırma, Tokat İli Turhal İlçesi tarım işletmelerini kapsamaktadır. Çalışmanın amacı,tarımsal kredi kullanan işletmelerin sosyo-ekonomik özelliklerini ve yıllık faaliyet sonuçlarını,tarımsal kredi kullanım durumunu, kredi kullanımını etkilediği düşünülen faktörleri ve kredilerinüreticiler üzerine etkisini, alınan kredilerin amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını, bankakredileri içerisinde tarımsal kredilerin ve T.C. Ziraat Bankası'nın yerini ve tarımsal kredilerle ilgilikarşılaşılan sorunları tespit etmektir.Araştırmadaki birincil nitelikli veriler, 71 işletmeden anket yöntemi ile elde edilmiştir.İşletmelerin ekonomik yapısı, 1-50 da, 51-100 da ve 101 da ve üzeri olmak üzere üç işletmegenişlik grubuna göre incelenmiştir. İşletmelerin ortalama işletme genişliği 81,49 da bulunmuştur.İncelenen işletmelerde, işletme başına düşen aktif sermaye 166 946,90 YTL olup, aktifsermaye içerisinde en büyük payı %54,57 ile toprak sermayesi oluşturmaktadır. İşletmelerinortalama brüt hasıla değeri 24 294,40 YTL, işletme masrafları değeri 22 392,40 YTL, gerçekmasrafları 16 969,84 YTL, net hasıla değeri 1 901,91 YTL, tarımsal geliri 7 324,56 YTL,harcanabilir tarımsal geliri 5 210,58 YTL ve toplam aile geliri 10 755,19 YTL hesaplanmıştır.İşletme genişlik gruplarına göre işletmeler ortalamasında %38,03'ü sadece kurumlaşmamışkredi kaynakları ile sermaye eksikliğini tamamlarken, %35,21'i sadece kurumlaşmış kredikaynakları, %26,76'sı her iki kredi grubu ile çalışmışlardır.Araştırmada, üreticilerin kredi kullanımı ile kredi kullanımını etkilediği düşünülen sosyo-ekonomik özellikler arasında ilişkinin olup olmadığını belirlemek için Khi-Kare analizleriyapılmıştır.Yapılan test sonuçlarına göre; üreticilerin yaşı, işletmelerde kullanılan kredinin şekli, kredikullanım sıklığı, ihtisaslaşma düzeyi ve pazara dönüklük oranı ile kredi kullanımı arasındakiilişkinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu sonucuna varılmıştır.Ayrıca, kredi kullanımını etkilediği düşünülen bazı ekonomik özellikler bakımından birfarkın olup olmadığını belirlemek amacıyla varyans analizi yapılmıştır. Sadece işletme genişlikgrupları ile kredi kullanım grupları arasındaki farkın istatistiksel olarak önemli olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
IIABSTRACTTHE USE OF AGRICULTURAL LOANS AND ITS EFFECTS ON THE PRODUCERS, THEPROBLEMS THEY FACE AND SOLUTION SUGGESTIONS OF THE FARMINGENTERPRISES IN THE DISTRICT OF TURHAL IN THE TOKAT PROVUNCEÖmer ADIGÜZELGaziosmanpaşa UnıversityGreduate School of Natural and Applied SciencesDeparmet of Agricultural EkonomicsMaster Thesis2006, 190 PageSupervisor: Asst. Prof. Dr. Halil KIZILASLANJury: Asst. Prof. Dr. Halil KIZILASLANJury: Asst. Prof. Dr. Metin AKAYJury: Asst. Prof. Dr. Emin BARLASThe content of this research is the agricultural firms in Turhal, Tokat. The aim of the studyis to find out social-economical features and annual facility results of the firms owing agriculturalcredits, the state of agricultural credit usage, the factors which are thought to affect the creditusage, the effects of credit on producers, the ways in which credits are spent, the importance ofagricultural credits among all credits given by banks and T.C. Ziraat Bankası, and the problemsfaced with agricultural credits.The primary data have been obtained from questionaires with 71 firms. The economicalstuctures of firms have been studied in three firm-width-groups which are 1-50 da, 51-100 daand 101 + da.The average firm width has been found to be 81,49 da.Among the firms studied, the active capital per firm is 166 946,90 YTL and in this capital,land capital has the largest share (%54,57). The average gross income of the firms is 24 294,40YTL, firm outlay is 22 392,40 YTL, real outlay is 16 969,84 YTL, net income is 1 901,91 YTL,agricultural income is 7 324,56 YTL, disposable agricultural income is 5 210,58 YTL and totalfamily income is 10 755,19 YTL.According to the firm-width-groups, the average 38,03% of the firms meet their capitaldeficit only with credits which are not corporate, 35,21% only with corporate credit sources and26,76% owe both types of credits.In this research, Khi-Kare analyses have been referred to understand if there is arelationship between producers? credit usage and the social-economical features thought to affectthe credit usage.According to the results of tests, the relationship between producers? age, the frequency ofcredit usage, educational level and the rate of being marketable, and the credit usage is statisticallysignificant.In addition, variance analyses have been performed to see if there is a difference in meansof some economical features which are thought to affect the credit usage. It is evident that only thedifference between the firm-width-groups and the credit-usage-groups is statistically significant.In this research, Khi-Kare analysis have been made to detect if there is a relationshipbetween credit usage of producers and socioeconomic specialitres thought to be affect usage ofcredit.