Farklı organik materyal uygulamalarının granny smıth elma çeşidinde ağaç ve meyve özellikleri üzerine etkileri
Effects of different organic material applications on tree and fruit characteristics in granny smith apple cultivar
  1. Tez No: 185005
  2. Yazar: FERİDE YAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. YAKUP ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: elma yetiştiriciliğ ağ özellikleri, meyve kalite özellikleri, organiktarı organik gübre, Apple production, tree parameters, fruit quality parameters, organic farm, organic fertilizer
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalı günümüzde hı geliş organik yetiştiriciliğ bir adı olması kimyasalıorganik gübrelerin üstünlüklerinin belirlenmesi amacıile yürütülmüşgübrelere karşı organik elma yetiştiriciliğ ile ilgili olarak Tokat bölgesinde yapı ilk çalı şmanolmasıbakı ndan önemlidir. Deneme, Tokat Toprak ve Su KaynaklarıAraşrmaEnstitüsü'ne ait MM 106 anacıüzerine aş , 4 yaş lı ndaki Granny Smith elma bahçesikullanılarak, 2004-2005 yı llarıarası yürütülmüş Araşrmada 12 değ ik gübreprogramı n (koyun gübresi, sııgübresi, güvercin gübresi, Ormin K, koyun gübresi+OrminK, koyun gübresi+deniz yosunu, koyun gübresi+perl humus, koyun gübresi+Isr200+Crop-set,perl humus, amonyum sülfat+TSP, deniz yosunu, Isr2000+Cropset) Granny Smith elmaçeşidinde ağ ve meyve özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir.Uygulamaları bitki gelişimine olan etkilerini görmek amacı taç geniş i, taçboyu, taç derinliğ farklı lardaki sürgünlerin toplam uzunlukları farklı lardaki dalsayı , farklı lardaki sürgünlerin çap ve boyları hacmi, ağ boyu, ağ baş verimve verim etkinliğ meyve özellikleri olarak; meyve eni, meyve boyu, meyve ağ ğ meyve ıısayı, SÇKM, pH, titre edilebilir asitlik ve meyve eti sertliğ yaprakta da, yaprak sayı,yaprak alanı yaprakta bulunan makro (N, P, K, Ca, Mg) ve mikro (Fe, Mn, Zn, Cu, Na) vebesin element durumlarıincelenmiş Elde edilen sonuçlar ağ ve meyve özellikleribakı ndan ayrı ayrı erlendirilmiş Ortalama taç geniş i değ erlerinde her iki yı da ldaen fazla değ Perl humus (211-247 cm) uygulaması en düş değ ise 1.yı amonyumsülfat + TSP (135 cm) uygulaması2.yı ise deniz yosununda (163 cm) görülmüş Biryaş dal sayı 1. deneme yında istatistiki bakımdan önemli bulunmazken, 2.yı deniz ldayosunu uygulaması (68,16 adet) ilk sı yer almı en az dal sayı ise Isr-2000+Crop-Set(35,50 adet) uygulaması görülmüş Bir yı k dallarda toplam uzunluk 2392,80-5736,63cm arası değ mişen yüksek değ perl humus uygulamasından en düş değ ük erde Orminndan alı şr. 2.yıise deniz yosunu (4136,83 cm) uygulaması yüksekK uygulamasıdeğ verirken, koyun gübresi+deniz yosunu (1693,13 cm) uygulaması en düş değerivermiş Taç hacminde 1.yıdeğerleri istatistiksel olarak önemli bulunmamı 2.yıdeğ , erleriise 938,62-4542,49 cm3 arası değ miş nda iş tir. En yüksek verim 6,98 kg/ağ ile koyun açerlerinde ise 1.yı110,943 g/cm2gübresi uygulaması ndan elde edilmiş Verim etkinliğ değ rken, en düş değ 29,465 g/cm2 ile Isr-ile Perl humus uygulamasıilk sırada yer alı2000+Crop-Set uygulaması görülmüş 2.yı ise koyun gübresi en yüksek değvermiş tir.ıen fazla koyun gübresi+Isr-2000+Crop-Set (187,17 g)Ortalama meyve ağrlıuygulaması ndan elde edilmişen düş ağ ktaki meyve ise Isr-2000+Crop-Set (67,36 g)uygulaması saptanmı r. Uygulamaları 1.ve 2. deneme yı nı her ikisinde de sudaçözünebilir kuru madde miktarıüzerine etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmamı r.Meyve eti sertliğ inde 1.yı26,63 lb ile Isr-2000+Crop-Set uygulamasından, 2.yıise 23,18 lbile Ormin K uygulaması ndan en yüksek değ erler elde edilmiş Uygulamaları meyvedetoplam asitlik üzerine etkisi denemenin 1. yında istatistiksel olarak önemli bulunmazken,denemenin 2. yında % 1,22 ile koyun gübresi en yüksek değ vermiş Yapraklarımakroelement içerikleri bakı ndan koyun gübresi, koyun gübresi+OrminK, koyun gübresi+Perlhumus ve güvercin gübresi; mikro element içerikleri bakı ndan ise Ormin K, koyungübresi+Ormin K, deniz yosunu, amonyum sülfat+TSP uygulamaları kontrole göre daha ndayüksek sonuçlar elde edilmiş tir.
Özet (Çeviri)
This study was performed to point out the advantages of organic fertilizers on artificialfertilizers and to put the first step in organic production, which is speedily spreading up acrossthe world. Since this study was first on the organic production in Tokat region, it would beimportant. The study was carried out on the four years old Granny Smith trees grafted on MM106 rootstock in an orchard of Tokat Rural Affair Research Station in 2004-2005. In theexperiment, the effect of twelve different fertilizers (sheep manure, cattle manure, pigeonmanure, Ormin K, sheep manure + Ormin K, sheep manure +sea moss, sheep manure +perlhumus, sheep manure +Isr-2000+Crop-Set, Perl humus, ammonium sulfate+TSP, sea moss,Isr-2000+Crop-Set) on the apple production were determined.Crown width, crown height, crown depth and crown sizes of trees; the number, the width,the length and total length of shoot in different ages; the height of trees, the yield per tree, theefficiency of yield, the width, length, weight and number of fruits; total soluble solid, pH,titretable acids, and the fruit firmness, number of leaves, leaf area, macro (N, P, K, Ca, Mg)and micro (Fe, Mn, Zn, Cu, Na) elements in leaves were determined. The findings wereevaluated for fruits and trees parameters. Regarding to crown width, the largest crowns (211-247 cm) were obtained from Perl humus treatments in both years while the smallest ones wereobtained from ammonium sulfate+TSP treatment in first year (135 cm) and from sea mosstreatment in the second year (163 cm). Although there was no statistically difference amongthe treatments for the number of one year shoots, the most one year shoots (68,16) wereobtained from sea moss treatment in the first year and the least (35,50) from Isr-2000+Crop-Set treatment in the second year. The total length of one year shoots were ranged between2392,80-5736,63 cm in the first year, where the highest values were obtained from Perlhumus treatment and the lowest from Ormin K treatment. In the second year, the highest totalone year old shoots (4136, 83 cm) were observed from sea moss treatment and the lowest(1693,13) from manure +sea moss treatment. While there was no statistically differenceamong the treatments for crown sizes in the first year of experiment, the crown sizes wereranged from 938,62 to 4542,49 cm 3 in the second year. The yield efficiency was the highest(110,943 g/cm 2) with Perl humus application and lowest (29,465 g/cm2) with Isr-2000+Crop-Set in the first year. In the second year, the best yield efficiency obtained from sheep manureapplication.While the highest average fruit weight (187,17 g) was obtained from sheep manure +Isr-2000+Crop-Set, the smallest fruits were harvested from Isr-2000+Crop-Set. There was nostatistically difference among the treatments for total soluble solid in both years. The fruitfirmness was also affected by the treatments, where the firmest fruits (26,63 lb) were obtainedfrom Isr-2000+Crop-Set in the first year and from Ormin K in the second year (23,18 lb).Although there was no statistical difference among the treatments for total acidity of fruits inthe first year, sheep manure application resulted higher values for total acids content (1,22 %)in the second year.Higher macro nutrition contents of leaves than control were observed from treatments ofsheep manure, sheep manure +OrminK, sheep manure +Perl humus and pigeon manure. Forthe micro nutrition contents of leaves; Ormin K, sheep manure +Ormin K, sea moss,ammonium sulfate+TSP gave higher results.