Baskil (Elazığ) granitoid kayaçlarına bağlı cevherleşmeler çevresinde oluşan alterasyonların Landsat 7 Tm-ETM+ ve aster uydu görüntüleri kullanarak incelenmesi
Investigation of the alterations in the vicinity of mineralisations occurred on Baskil (Elazığ) granitoid rocks by using Landsat 7 Tm-ETM+ and aster satellite images
  1. Tez No: 185052
  2. Yazar: EVRİM ARDA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. DOĞAN AYDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Jeoloji Mühendisliği, Wood Products, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Landsat, ASTER, Uzaktan Algılama (UA), Coğrafi Bilgi Sistemi(CBS), Baskil, Alterasyoni, Landsat, ASTER, Remote Sensing (RS), Geographic Information System(GIS), Baskil, Alterationii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziBASKİL (ELAZIĞ) GRANİTOİD KAYAÇLARINA BAĞLI CEVHERLEŞMELERÇEVRESİNDE OLUŞAN ALTERASYONLARIN LANDSAT 7 TM-ETM+ VEASTER UYDU GÖRÜNTÜLERİ KULLANARAK İNCELENMESİEvrim ARDAAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüJeoloji Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Doğan AYDALÇalışma alanı Malatya K41-c4 ile L41-b1 paftaları içerisinde, Elazığ ilinin Baskililçesinin güneyinde yer almaktadır. Kuzeyi Baskil ilçesi, batısı Malatya-Elazığdemiryolu, güneyi, Cansızhimik, Galuşağı köyleri, doğusu ise, Meydancık köyleri ilesınırlanmaktadır.İnceleme alanının 1/25000 ölçekli topoğrafik haritaları sayısallaştırılmış ve SayısalYükseklik Modeli (DEM) oluşturulmuştur. Elde edilen DEM den yararlanarak bakı veeğim haritaları oluşturulmuştur. Coğrafik düzeltmeleri yapılan uydu görüntülerikontrollü ve kontrolsüz sınıflandırma yöntemleri ile sınıflandırılarak, cevherleşmelerçevresinde oluşan alterasyonlar ve alterasyon zonları (fillik, potasik, propilitik vb.)belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, sayısallaştırılan jeoloji haritaları, daha öncekibulgular ve yer kontrolleri, araziden alınan örneklerde yapılan laboratuar analizleri ilekarşılaştırılmıştır.Landsat 7 TM-ETM+ ve ASTER uydu görüntüleri üzerinde, çeşitli uzaktan algılamayazılımları kullanılarak spektral zenginleştirme uygulanmış, birimler arası kontrastarttırılmış ve litolojik özellikler belirginleştirilmiştir. Alterasyon bölgelerinde sahaçalışması ile elde edilen numunelerin özellikleri incelenmiş, daha önce çeşitliçalışmalarda elde edilen jeokimyasal analizlerin sonuçları, eklenerek grafikler üzerineaktarılmış ve çeşitli yorumlar yapılmıştır. Arazi çalışmalarında örnek alımı sırasındaküresel konumlama aleti (GPS) kullanılmıştır.Uydu görüntülerinin analizlerinde ve Temel Bileşen Analizlerinde (PrincipalComponent Analysis) Crosta Tekniği (Loughlin, 1991) uygulanarak, alterasyonbölgeleri bir başka açıdan belirlenmeye çalışılmıştır.2006, 134 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisINVESTIGATION OF THE ALTERATIONS IN THE VICINITY OFMINERALISATIONS OCCURRED ON BASKIL (ELAZIG) GRANITOID ROCKSBY USING LANDSAT 7 TM-ETM+ AND ASTER SATELLITE IMAGESEvrim ARDAAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Geological EngineeringSupervisor: Prof.Dr. Doğan AYDALThe study area is located at the south of the district of Baskil, the province of Elazığ onthe K41-c4 and L41-b1 sheets. The area with a surface area of 77 km2 is surrounded bythe district of Baskil at the north, the Malatya - Elazığ railway at the east, theCansızhimik and Galuşağı villages at the south, and the Meydancık village at the east.The geological map of the investigation area with the scale of 1:25000 has beendigitized and Digital Elevation Model (DEM) has been obtained. Satellite images havebeen rectified and than classified by supervised and unsupervised classificationmethods, after that alterations and alteration zones (phyllic, potassic, propylitic etc.) inthe vicinity of mineralization have been investigated. Digitization of geological maps,data obtained from previous studies and ground controls has been compared withlaboratory analysis carried out on the specimens taken from study area.Using proper RS-GIS programs on Landsat 7 ETM+ and ASTER satellite images, thecontrast between the units have been increased, spectral enhancement have been utilizedand litho logical characteristics have been clarified. Alteration zones during field studieshave been analyzed together with the results of the geochemical analysis performed inthe previous studies and converted to the graphics to be used in the conclusions.During analysis of satellite images and Principal Component Analysis, CrostaTechnique (Loughlin, 1991) has been applied, and alteration areas have been clarifiedfrom a different point of view.2006, 134 pages