Türkiye'deki bitkisel yağ sanayinde yapısal değişimler ve izlenen politikalar
The Structural change and followed policies in Turkish vegetable oil industry
- Tez No: 185071
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HALİL KIZILASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bitkisel yağ sanayi, izlenen politikalar, ekonometrik analiz, Türkiye, Vegatables of Oil Industry, Following Policies, Analysis of Economic, Turkey
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada, bitkisel yağ sanayine ilişkin izlenen politikalar, yapılan uygulamalar vebunların sonuçları verilmiştir. 1980 yılından başlayarak en son 2001 yılına kadar olan verilerkullanılarak ekonometrik analiz yapılmıştır. Ekonometrik analizde bağımlı değişken olaraküretim; bağımsız değişkenler olarak ihracat, ithalat, sabit sermayeye ilaveler, iç talep, işyerisayısı, kukla değişkeni, trend kullanılmıştır. Ekonometrik analizin sonucunda üretimietkileyen en önemli değişkenlerin ithalat, iş yeri sayısı, ve dummy değişkeni olduğubulunmuştur. Projeksiyon sonuçlarına göre, bitkisel yağ sanayinin üretimi, iç talebi, katmadeğeri, sabit sermayeye ilaveler, girdi, çıktı değerlerinin 2014 yılında artış göstereceği tahminedilmektedir. Türkiye'de son yıllarda bitkisel yağ sanayinin ithalat değeri artış göstermiş veihracat değeri düşmüştür. Bu durum, döviz kaybına neden olmakta ve gelişmekte olan Türkiyeekonomisi için, ekonomik bir yük oluşturmaktadır. Bunun giderilmesi için yağlı tohumlarınüretimi desteklenmeli ve üretim artışı özendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
In this study vegetable oil industry related policies, practices and their results areexplained. An econometric analysis was conducted by using 1980-2001 period?s data.Quantity was taken as independent variable while export, import, adding constant wealth ,domestic demand, the quantity of production, dummy variable, and trend were taken asindependent variables. At the end of regression analysis import, the number of producers, anddummy variable found to be the most important variables. According to the projection results,the level of vegetable oil industry production, domestic demand, added value, adding up to theconstant wealth, input, and output are expected to increase. In recent years, while export valueof Turkish vegetable oil decreases its import value increases. This situation decreases theforeign currency of the country and affect the economy negatively. In order to over come tothis situation the production of oil seeds should be supported and extended.