Vidalı pompa iletim sistemi karakteristiklerinin belirlenmesi
Determining characteristics of a secrew pump conduction system
  1. Tez No: 185082
  2. Yazar: LEVENT BAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. İSMAİL TÜRKBAY, PROF. DR. NAZİF DİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pump, Screw pump, square screwed axle, non-trickling
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziV DALI POMPA LET M S STEMKARAKTER ST KLER N N BEL RLENMESLevent BAŞFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMakine Eğitimi Anabilim Dalı2006, Sayfa : 60Döner pompa çeşitlerinden olan vidalı pompalar, bir gövde içine yerleştirilmiş olan bir yada daha fazla vidadan meydana gelir. Pompalanan akışkan, vida dişleri arasında ya da vidaylagövde arasında, vidaların eksenleri doğrultusunda akar. Vidalı pompalar hemen hemen herviskozitedeki sıvıları iletebilir.Bu tez çalışmasında, tek-vidalı pompa iletim sisteminin karakteristiklerinin belirlenmesiamaçlanmıştır. Önce vidalı pompanın konstrüksiyonu ve sonra prototip imalatı yapılmıştır.Vidalı pompa; gövde, kare vidalı mil, yataklar ve sızdırmazlık elemanlarından meydanagelmektedir. Vidalı pompa mili bir elektrik motoru ile tahrik edilerek farklı devirlerdeçalıştırılarak deneyler yapılmıştır. Farklı adımlardaki vidalı miller ve farklı viskozitedeki yağlarkullanılarak deneylere devam edilmiştir. Basınç ve debi ölçümleri için vidalı pompa çıkışına birkısma vanası bağlanmış olup, basınç miktarı kısma vanasından önce bağlanan bir manometre ileölçülmüştür. Yağın debisi ise bir debi ölçer vasıtasıyla tespit edilmiştir. Farklı devirlerdeölçülen basınç ve debiler tablo halinde verilmiştir. Aynı zamanda her defasında motor üzerindengerilim ve akım ölçülerek tabloya işlenmiş ve daha sonra hidrolik güç ile elektriksel güçkarşılaştırılmıştır.Viskozite artışının debiyi, basıncı ve verimi arttırdığı görüldü. Ayrıca vida adımı arttıkçabasıncın düştüğü, kayıp ve kaçakların arttığı tespit edildi. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlarlaliteratürde bulunan sonuçlar kabul edilebilir bir benzerlik gösterdi.Anahtar Kelimeler : Pompa, vidalı pompa, kare vidalı mil, sızdırmazlık
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisDETERMINING CHARACTERISTICS OF A SCREW PUMP CONDUCTION SYSTEMLevent BAŞFirat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Machine Education2006, Page: 60Screw pumps which are different types of revolving pumps are composed of one or morescrews that are associated in a body. The pumped liquid is flown through the screw axisbetween the screw and body or between screw threads. Screw pumps can pump almost all of theliquids.In this thesis, the characteristic of a single-screw pump conveying system is investigated.Firstly the screw pump is constructed then the prototype manufacturing is done. Screw pump isconsisted of a body, square screw axle, bearing and not trickling components. The experimentalstudies are made with pump axle which is rotated by an electric motor. Various step screw axlesand oils which have different viscosities are used for experimental studies. For measuring thepressure and flow a reduction valve is tied at the output of the pump and the pressuremeasurement is achieved with a monometer which is tied before the reduction valve. The flowof the oil is measured with a flow measurer. The results are given in the tables. Besides thepressure and flow, the voltage and the current of the engine is measured for all cycle forcalculating the electrical power.We observed that the increasing of viscosity is increased pressure, flow and efficiency.Moreover increasing on the step of screw caused reduction of the pressure and increasing of thelosses and leakages. The results which are obtained from this thesis are similar to the resultswhich are proposed at the literacy.