Belirsizlik içeren doğrusal olmayan sistemlerin gözleyici temelli durum geribeslemeli kontrolü
Observer based state feedback control of uncertain nonlinear systems
- Tez No: 185083
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğrusal olmayan sistemler, doğrusal olmayan kontrol, belirsizlikiçeren sistemler, doğrusal sistemler, gözleyici, LQR, Nonlinear systems, nonlinear control, uncertain systems, linear systems, observer, LQR
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziBELİRSİZLİK İÇEREN DOĞRUSAL OLMAYAN SİSTEMLERİNGÖZLEYİCİ TEMELLİ DURUM GERİBESLEMELİ KONTROLÜGünyaz ABLAYFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüElektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı2006, Sayfa: 109Bu tezde, belirsizlik içeren doğrusal ve doğrusal olmayan sistemlerin gözleyici temellidayanıklı kontrolü yapılmıştır. Kapalı çevrimli sistemin kararlılığı Lyapunov yöntemiylesağlanmıştır. Performansın iyileştirilmesi için kontrol parametrelerinin ayarı yapılmıştır.Yapısal olarak kontrolör doğrusal ve doğrusal olmayan iki kısımdan oluşmaktadır. Doğrusalkontrol kazançları literatürde LQR olarak bilinen doğrusal kuadratik regülatör yöntemikullanılarak gerçekleştirilmiştir. Kontrolörün doğrusal olmayan kısmı ise sistemdekibelirsizliklerin ve doğrusal olmayan elemanların etkisini karşılamak için iki konumlu bir elemaniçermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisOBSERVER BASED STATE FEEDBACK CONTROL OF UNCERTAINNONLINEAR SYSTEMSGünyaz ABLAYFirat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Electrical and Electronics Engineering2006, Page: 109In this thesis, an observer based robust control is designed for the uncertain linear andnonlinear systems. The closed loop stability is achieved by employing Lyapunov stabilitytheory. The control parameters are adjusted in order to achieve the desired closed loopperformance. The controller has linear and nonlinear parts. The gains of linear part are designedbased on linear quadratic regulator, LQR. The nonlinear part of the controller has bang-bangcharacteristic to cope with nonlinearities and uncertainties.