Örme kumaş gramajının iplik sevk miktarı yardımıyla tahminlenmesi
Assessment of knitted fabric weight by using amount of yarn feed
  1. Tez No: 185122
  2. Yazar: ÖZGÜN CAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖZER GÖKTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fabric weight, RL Single-Jersey knitted fabric, yarn feeding amount
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZETÖRME KUMAŞ GRAMAJININ PL K SEVK M KTARI YARDIMIYLATAHM NLENMESÖzgün CANBu çalışmada yuvarlak örme makinelerinde süprem örgü yapısı esas alınarak, farklıiplik numaraları ve farklı iplik sevk miktarlarının örme kumaş yapılarınınparametrelerine ve gramajlarına olan etkileri ve aralarındaki ilişkiler incelenmiştir.Bu amaçla çeşitli süprem örme yapıları, farklı makine incelik değerleri olan yuvarlakörme makinelerinde üretilmiştir.Örme kumaş üretiminde, örme makinesine sevk edilen iplik miktarı örme kumaşınparametrelerini, özellikle de gramajını belirleyen faktörlerden birisidir.Çalışmada öncelikle kumaş parametreleri ve gramaja etki eden faktörlerle ilgiliçalışmalar ve bulgular özetlenmiştir. Çalışmanın deney bölümünde Ne 16/1, Ne 20/1,Ne24/1, Ne 30/1 ve Ne 40/1 (Ring) iplikleri ile 85 farklı iplik sevk miktarıkullanılarak örme kumaş numuneleri üretilmiştir. Numunelerin kuru ve yaşrelaksasyondan sonra parametreleri ölçülmüştür ve bu özellikler karşılaştırılmıştır.Sonuçta örme makinesine sevk edilen iplik miktarları ile örme kumaş parametreleriözellikle gramajları arasında ilişki oluştuğu görülmüştür. Sevk edilen iplik miktarınındeğiştirilmesi ile kumaşın gramajı arasında yüksek bir korelasyon katsayısıbulunmuştur. Ayrıca hem kuru hem de yaş relaksasyondan sonra Ne 16/1, Ne 20/1,Ne24/1, Ne 30/1 ve Ne 40/1 pamuk iplikleri ile üretilen numunelerin regresyondenklemleri elde edilerek istatistiki olarak değerlendirilmiştir.Sonuç olarak, örme kumaş gramajının tahmini için pratik olarak kullanılabilecek bireşitlik geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTASSESSMENT OF KNITTED FABRIC WEIGHT BY USING AMOUNT OFYARN FEEDÖzgün CANIn this study, the effects of different yarn linear densities and different yarn feedingamounts on the parameters of the knitted fabric structures, as well as therelationships between them are investigated. For this purpose, various Single Jerseyknit structures were produced on circular knitting machines that have differentgauges. Fabrics were produced by circular knitting machines based on RL-SingleJersey knit structure.As far as knitted fabric production is concerned, yarn feeding amount used in theknitting machine is one of the factors which affect the parameters of the knittedfabric, particularly the fabric weight.In this work, first of all, the studies and the findings which are relevant to the fabricparameters and the factors affecting the fabric weight were summarized. In theexperimental section of this study, Ne 16/1, Ne 20/1, Ne 24/1, Ne 30/1 and Ne 40/1(Ring) spun yarns as well as knitted fabric samples were produced by 85 differentyarn feeding amounts. The parameters of the knitted fabric samples were measuredafter dry and wet relaxation and then these characteristics were compared.In conclusion, a relationship between the yarn feeding amounts for the knittingmachine and the knitted fabric parameters, particularly gram weight, wasinvestigated. A higher correlation was found between the change in yarn feedingamounts and the gram weight of the fabric. Besides, the regression equations of thesamples produced from Ne 16/1, Ne 20/1, Ne 24/1, Ne 30/1 and Ne 40/1 cotton yarnswere determined and evaluated statistically.Finally, an equation that can practically be used for the assessment of knitted fabricweight was developed.