Drinking water treatment by a model water purification system with solar panels
Güneş panelli küçük ölçekli su arıtma sistemi ile içme suyu arıtımı
- Tez No: 185195
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ASLIHAN KERÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: UV dezenfeksiyonu, solar dezenfeksiyon, yüzey filtrasyonŞubat, 2006 Sinem ÖZYILMAZ, UV disinfection, solar disinfection, surface filtrationFebruary, 2006 Sinem ÖZYILMAZ
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZETGüneş Panelli Küçük Ölçekli Su Arıtma Sistemi ile çme Suyu ArıtımıAltyapı ve arıtımın zayıf olduğu gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde, su arıtımına olanaksağlayan küçük ölçekli su arıtma sistemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada kullanılanyüzey filtrasyonu ve UV (ultraviyole) dezenfeksiyon ekipmanı, içme suyu kalitesinde su eldeetmede kullanılmıştır.UV ışınları, içme suyu kaynaklarını ve atıksuları hastalık yapıcı bakterilerden arındırmak içinkullanılan yöntemlerin en etkinlerinden biri ve en güveniliridir. UV ışını protoplazmanınkolloidal yapısını değiştirerek mikroorganizmları etkisiz hale getirir. 254 nm dalga boyundakiışınımlar mikroorganizmanın hücre duvarına nüfuz ederek DNA (deoksiribonükleik asit) veRNA (ribonükleik asit) gibi hücresel materyaller tarafından emilir, böylelikle hücreninbölünerek çoğalmasını önler ya da hücrenin ölümüne sebep olur. UV dezenfeksiyonunotomasyonu kolaydır, ek bir kimyasal gerektirmez, arıtım verimi kısa uygulamalarda dahiyüksektir ve suyun tadını, kokusunu ya da diğer özelliklerini değiştirmez.UV dezenfeksiyon yönteminin etkisi UV-şiddeti ve maruz kalma süresinin çarpımı olan UVdozuna bağlıdır. Dezenfeksiyon sistemlerinde UV ışınlarının verimliliği, UV lambasınınverdiği ışınların şiddetine, UV reaktörünün hidrolik özelliklerine, ve arıtılan suyun akışözellikleri ile UV geçirgenliğine bağlıdır. Suda bulunan kolloidlerin adsorblayıcı özelliklerive katı maddelerin dezenfektanın mikroorganizmaya ulaşmasına engel olmaları nedeniylebulanık suların dezenfeksiyonu zordur.Kullanılan küçük ölçekli su arıtma sisteminde su cazibe ile filtrelerden geçerek, güneşpanellerinin sağladığı elektrikle çalışan UV lambası ile dezenfekte edilmiştir. Kullanılansistemin farklı bulanıklık, UV geçirgenliği ve bakteri konsantrasyonlarına sahip su kaynaklarıiçin uygulanabilirliği araştırılmıştır.UV ışınları ile güneşin ısıtma etkisi suyun dezenfeksiyonunda sinerjik etkiye sahiptir. Businerjik etki sayesinde, su sıcaklığı 45oC olan pastörizasyon sıcaklığına ulaşmasa da,dezenfeksiyon (solar dezenfeksiyon) gerçekleşmektedir. Model su arıtma sistemi ile çalışılanfiltre edilmiş sulardan alınan numuneler direkt güneş ışığına maruz bırakılarak farklıbulanıklık, UV geçirgenliği ve bakteri konsantrasyonlarına sahip su kaynakları içindezenfeksiyonları incelenmiş, model su arıtma sisteminin ve solar dezenfeksiyonunuygulanabilirlikleri karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDrinking Water Treatment by a Model Water Purification System withSolar PanelsIn non-developed and developing countries with poor sanitation and treatment opportunities,small-scaled treatment alternatives are required. In this study, surface filtration and UV(ultraviolet) disinfection in a small housing were used to obtain drinking water.UV radiation is the safest and one of the most effective treatment techniques to eliminatedisease-causing bacteria from drinking water supplies and wastewater. UV light alters thecolloidal nature of the protoplasm and inactivates the microorganisms. Radiation with 254 nmwavelength penetrates the cell wall and is absorbed by cellular materials including DNA(deoxyribonucleic acid) and RNA (ribonucleic acid), which either prevents replication orcauses death of the cell. Automation of UV disinfection is fairly easy, process does notrequire chemical addition, provides high treatment efficiencies within short retention timesand does not effect chemical characteristics, taste nor odour of the water.The efficacy of UV disinfection depends on the dose, defined as the product of intensity andexposure time. The effectiveness of UV light in disinfection processes depends on theintensity of the lamps, UV transmittance of the irradiated water, and the hydraulic propertiesof the UV reactors. Disinfection of turbid waters is difficult because of the adsorptivecharacteristics of some colloids and because the solids may partially shield organisms fromthe disinfectant.Water was filtered by gravity and disinfected with UV lamp powered by solar panels.Applicability of the model water purification system was investigated for water supplies withvariable turbidity levels, initial bacterial concentrations, and UV transmittances.Direct radiation of sunlight workes synergistically with solar heating to disinfect the water.Thus, effective disinfection occurs even when the water temperature does not reachpasteurization temperature of 45oC. Solar disinfection of filtered water samples obtained inthe model purification system are evaluated for different turbidity levels, initial bacterialconcentrations, and UV transmittances. The applicability of solar disinfection and modelpurification system were compared.