Identification of halophilic microorganisms isolated from Van lake and determination of their extremozymes
Van gölünden izole edilen halofilik mikroorganizmaların tanılanması ve ekstremozimlerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 185216
  2. Yazar: ÖZLEM ATEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU TOKSOY ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alkaline protease, Bacillus licheniformis, identification, optimizationJanuary, 2006 Özlem ATEŞ
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZETVAN GÖLÜNDEN ZOLE ED LEN HALOF L KM KROORGAN ZMALARIN TANILANMASI VEEKSTREMOZ MLER N N BEL RLENMESBüyük endüstriyel önemi göz önünde bulundurularak Van Gölü, Türkiye `den izoleedilen mikroorganizmalar ile alkalen proteaz enziminin üretimi bu çalışma kapsamındaaraştırılmıştır.Morfolojik incelemeler alkalifilik 24 izolatın hepsinin çubuk şekilli (Bacilli) olduğunugöstermektedir. Her bir izolatın biyokimyasal profilinin oluşturulmasında otomatikmikrobiyal tanılama sistemi kullanılmıştır. Halotolerant izolat BA17 yalnızca geniş birtuzluluk aralığında (0-20% NaCl) büyüme ve enzim üretim yeteneğinden dolayı değil hem despesifik proteaz üreticisi olarak bilinen Bacillus sp. nin bir üyesi olarak tanılanması gerçeğiyüzünden kaynak mikroorganizma olarak seçilmiştir. 16S rDNA temelli moleküler tanılamaçalışmaları BA17 izolatının Bacillus licheniformis türüne ait olduğu göstermektedir. Büyümebesi yerini optimize etmek amacıyla farklı karbon kaynaklarının, organik ve inorganik azotkaynaklarının ve Ca+ iyonu varlığının alkalen proteaz enziminin üretimi üzerindeki etkisiincelenmiştir. Ham enzimin pH ve sıcaklık profilleri, B. licheniformis BA17 tarafındanüretilen alkalen proteaz enziminin 50ºC ve pH 10.0 optimum aktvite şartları ile çeşitliendüstiyel uygulamalar için uygun bir aday olarak düşünülebileceğini göstermektedir.Bacilluslicheniformis BA17 soyunun biyoreaktör kültürünün; biyokütle oluşumu, maltoz kullanımıve alkalen proteaz aktivite profilleri gibi önemli fermentasyon parametreleri dearaştırılmıştır.Anahtar Kelimeler : Alkalen proteaz, Bacillus licheniformis,tanılama, optimizasyonOcak, 2006 Özlem ATEŞ
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIDENTIFICATION OF HALOPHILIC MICROORGANISMS ISOLATEDFROM VAN LAKE AND DETERMINATION OF THEIREXTREMOZYMEConsidering their enormous industrial importance, production of alkaline proteaseenzyme by microorganisms isolated from Van Lake, Turkey was investigated within thescope of this study.Morphological examination showed that all of the 24 alkaliphilic isolates were rod-shaped (Bacilli). An automated microbial identification system was used to generate thebiochemical profile of each isolate. The halotolerant isolate BA17 was chosen as the sourcemicroorganism not only because of its capability of growth and enzyme production at a widerange of salinity (0-20% NaCl) but also because of the fact that it was identified as a memberof the Bacillus sp., which are well-known as specific protease producers. 16S rDNA-basedmolecular identification studies showed that the isolate BA17 belonged to the species Bacilluslicheniformis. In order to optimize the growth medium, the effect of different carbon sources,organic and inorganic nitrogen sources and presence of Ca+ ion on the production of alkalineprotease enzyme was studied. pH and temperature profiles of the crude enzyme preparationsrevealed that the alkaline protease enzyme produced by B. licheniformis BA17 with optimumactivity conditions of 50ºC and pH 10.0 could be considered as a suitable candidate forvarious industrial applications. Important fermentation parameters such as biomass formation,maltose utilization and alkaline protease activity profiles of bioreactor cultures of Bacilluslicheniformis BA17 strain were also investigated.