Isıtma açısından dış duvarlarda saydam yüzey kullanımının araştırılması
Investigation of transparent surface usage on outer walls in terms of heating
  1. Tez No: 185259
  2. Yazar: BETÜL BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. UFUK TEOMAN AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji tasarrufu, Cam, Isıtma ve soğutma enerjisi ihtiyacı, Energy conservation, Glass, Heating and cooling energy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma dahilinde, özellikle yapı kabuğunda en fazla ısı kaybının gerçekleştiği yer olansaydam yüzeylerin farklı alternatiflerdeki kullanımı ile binaların ısıtılmasında ve soğutulmasındakullanılan enerji miktarlarını azaltabilme yolları araştırılmıştır. Dünya genelinde enerji ihtiyaçlarınınkarşılanmasında büyük oranlarda kullanılan fosil enerji kaynaklarının giderek azalması ve kullanımlarısonucu ortaya çıkan çevresel sorunların büyük boyutlara ulaşması da göz önünde bulundurularak, dahaaz enerji ihtiyacı gereksinimi olan binaların tasarımında cam malzemenin kullanımı tartışılmıştır.Çalışma, bina saydam kabuk elemanlarındaki ısı geçişlerini hesaplayan ve sonuçlarını her ayınkarakteristik günleri olarak kabul edilen 1., 11. ve 21. günleri, (bir yıl için toplam 36 gün) için saatliktoplam ısıtma enerjisi ihtiyacı miktarları olarak veren MATLAB ortamında hazırlanan bir bilgisayarprogramı ile birlikte sunulmuştur.Çalışma kapsamında Elazığ ilinin son 10 yılına ait meteorolojik verilerin saatlik ortalamalarıkullanılmıştır. Örnek bina cephe alternatifleri üzerindeki yıllık ısıtma ve soğutma enerjisi ihtiyacımiktarları değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar tablo ve grafiklerle gösterilmiş, ele alınansenaryolar çerçevesinde uygun cephe alternatifleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study it is aimed to investigate the effective ways for minimizing the amount of energyused for heating and cooling in buildings caused by transparent surfaces of building envelope, whereheat loses mostly occurs. From extinction of fossil fuels, increasing of greenhouse gases and reducingthe plundering of nature points of view, the usage of glass material in windows of building facadediscussed in terms of reducing heating and cooling energy consumption.The study is presented with a computer program prepared in MATLAB, which calculates andgives the results of hourly total heating and cooling energy for the considered characteristic days ofeach month 1st, 11th and 21st days (36 days for a year).Last ten-year period meteorological data of Elazığ was used in calculations of this study. Theheating and cooling energy requirements of different building examples are evaluated. Results areshown with tables and figures and the optimum facades determined from different alternatives