Implementation of iso 9001:2000 quality management system in software companies
Iso 9001:2000 kalite yönetim sisteminin yazılım firmalarında uygulanması
  1. Tez No: 185271
  2. Yazar: NAHSEN KAYHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHAR SENNAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ISO 9001:2000, Yazılım Kalitesi, ISO IEC 9003, SüreçYaklaşımıHaziran 2006 Nahsen KAYHAN, ISO 9001:2000, Software Quality, ISO IEC 9003, Process ApproachJune 2006 Nahsen KAYHAN
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 478
Özet
ÖZETISO 9001:2000 KAL TE YÖNET M S STEM 'N N YAZILIMF RMALARINDA UYGULANMASIKaliteli yazılım hatalardan arınmış, zamanında teslim edilen, bütçe değerleri içerisindegeliştirilmiş, ihtiyaçları/beklentileri karşılayan ve bakımı yapılabilendir. Yazılımın kalitesison derece önemlidir, çünkü firmaların çoğu hayati operasyonlarında, kurumsal kaynakplanlaması yazılımı, satış ve dağıtım yönetimi yazılımı, muhasebe ve insan kaynaklarıyönetimi yazılımı gibi yazılımlar kullanmaktadır.ISO 9001 bir kalite yönetim sisteminin uygulanması için yol gösterici bir standarttır.Amacı organizasyonun kaynaklarının yönetimini, personele otorite ve sorumluluğunundağıtımını ve personeller arası organizasyonel yapının gelişimini sağlamak için politika vehedefleri kurmaktır. Bunlar müşteri memnuniyetini, değer katılmış servis ve ürünleri veverimli maliyet yönetimlerini amaçlar. ISO 9001:2000 yazılım sektöründe de uygulanabilir.Bu tezde, ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sisteminin bir yazılım firmasındauygulanması incelenmiştir. Bu çalışmanın ana amacı, ISO 9001:2000 Kalite Yönetimsisteminin yazılım firmalarında nasıl uygulanabileceği ve yazılımın kalitesinin nasılarttırılacağı hakkında yol göstermektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIMPLEMENTATION OF ISO 9001:2000 QUALITY MANAGEMENTSYSTEM IN SOFTWARE FIRMSQuality software is reasonably bug-free, delivered on time and within budget, meetsrequirements and/or expectations, and is maintainable. Quality of software is extremelyimportant, because most of firms use software such as ERP, accounting software, sales anddistribution management software, human resources management software in their criticaloperations.ISO 9001:2000 is a standard that provides guidance for the implementation of qualitymanagement system for the establishment of policy and objectives by an organization tomanage resources, the assignment of responsibilities and authority to personnel; and thedevelopment of organizational structure among personnel. These aim to achieve customersatisfaction, value added services and products, and efficient cost management.ISO 9001:2000 can also be applied in software sector. In this thesis the application ofISO 9001:2000 to a software firm is studied. The main objective of this study to supportsoftware companies as road map to give knowledge like `know-how? for ISO 9001:2000quality system and software quality.