PLC ile ısıtma havalandırma ve soğutma sistemlerinin optimum denetimi
Optimal control of HVAC systems used the PLC
  1. Tez No: 185362
  2. Yazar: EKREM YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN ALLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: klimlendirme, Denetim, Simulasyon, HVAC System, Control, Simulation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziPLC LE ISITMA HAVALANDIRMA VE SOĞUTMA S STEMLER N N OPT MUMDENET MEkrem YILDIZFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMakina Mühendisliği Anabilim Dalı2006, Sayfa : 73Bu çalışmada değişken hava debili iklimlendirme sisteminin modellenmesi simülasyonuve kontrolü yapılmıştır. Yapılan modelde göz önüne alınan iki zon , soğutucu serpantin,soğutucu ünitesi, damper, fan, thermocupol ve kanallar için bünye denklemleri çıkarılarakalt modeller oluşturulmuş ve değişken hava debili iklimlendirme sisteminin tüm modeli eldeedilmiştir. Modellerin bilgisayar ortamına aktarılmasında Matlab/Simulink programlamadili kullanılmıştır. Matlab/Simulink program dilinde modellere ve kontrol sistemine ait blokdiyagramlar oluşturularak bir bilgisayar programı hazırlanmış, oluşturulan blokdiyagramları birbiri ile ilişkilendirilerek tüm sistem modelinin bilgisayara aktarımıgerçekleştirilmiştir. Sistem zamana bağlı anlık çözümleri, her zonun ve modelde göz önünealınan her iklimlendirme sistemi cihazının giriş ve çıkış değerlerinin, belirlenen konforşartlarına göre kontrolü göz önüne alınarak elde edilmiştir. Simülasyon sonucunda sistemde,her noktada her zaman adımında sıcaklık değerleri, hava debileri, ve zonlardaki konforşartlarının sağlanması için gerekli damper açıklık oranları bulunmuştur. Elde edilensonuçlar grafikler halinde sunulmuştur. Aynı zamanda deney setinden alınan değerlere bağlıolarak elde edilen grafikler ile teorik çalışmada elde edilen grafikler karşılaştırılaraksonuçlar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisOPTIMAL CONTROL OF HVAC SYSTEMS USED THE PLCEkrem YILDIZFırat UniversityDepartment of Mechanical Engineering2006, Page : 73In this study, the modeling, simulation and control of a variable-air flow rate HVAC (Heating,Ventilations and Air Conditions) system have been presented. There are two zones, coolerunit, fan, dampers and thermocouples in this model. MATLAB / SIMULINK Program hasbeen used for simulation of the system. The block diagrams of each unit have beenconnected to each other. The simulation results have been presented in graphical form. Inorder to control the system for obtaining the desired temperatures, the damper gap has beenfound for each time step. In addition, the experimental set up has been designed. Finally, theexperimental and theoretical results have been compared by using the obtained graphics.