Rize ili ve çevresindeki derelerden elde edilen agreganın beton yapımına uygunluğunun araştırılması
The investigation of the feasibility of the use of aggregates obtained from the streams in Rize and the nearby areas in the manufacturing of concrete
  1. Tez No: 185363
  2. Yazar: ARZU BATMAZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SERVET YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Agrega, Beton, Aggregate, Concrete
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziRİZE İLİ VE ÇEVRESİNDEKİ DERELERDEN ELDE EDİLEN AGREGANIN BETONYAPIMINA UYGUNLUĞUNUN ARAŞTIRILMASIArzu BATMAZFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüYapı Eğitimi Anabilim Dalı2006, Sayfa : 76Avrupa Standartlarına uyum aşamasındaki ülkemizin, başlıca sorunlarından biri de,üretimde kaliteli ve doğru malzeme seçiminin yapılmamasıdır. İnşaat sektörünün hızlagelişmekte olduğu bu dönemde, doğru malzemenin kullanımı büyük önem taşımaktadır. Çünkü,yapı tamamlandıktan sonra, standartlara uygun olmayan malzeme kullanılmışsa, taşıyıcıelemanlarda telafisi mümkün olmayan sorunlar meydana gelebilmektedir.Bu çalışmada, Rize ili ve çevresinde önemli bir sorun haline gelmiş olan, doğrumalzeme seçimi ile beton üretimi konusunda; Hemşin ve Fırtına Deresi agregaları incelenerekdoğru ve ekonomik beton üretimi yolları araştırılmıştır.Bu derelerden alınan agregaların fiziksel ve mekanik özelliklerinin belirlenmesi içinçeşitli deneyler yapılmıştır. Ayrıca içerisinde betona zarar veren maddeler olup olmadığınabakılmıştır. Çeşitli teze ve sertleşmiş beton deneyleri de yapılarak agreganın beton yapımınauygunluğu araştırılmıştır.Deneyler sonucunda, Hemşin ve Fırtına Deresi agregasının gerekli önlemler alındığısürece beton yapımına uygun olduğu kararına varılmıştır. Deneysel çalışmalar sırasında ilgiliTürk Standartlarından yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMasters ThesisTHE INVESTIGATION OF THE FEASIBILITY OF THE USE OF AGGREGATESOBTAINED FROM THE STREAMS IN RIZE AND THE NEARBY AREAS IN THEMANUFACTURING OF CONCRETEArzu BATMAZFirat UniversityInstitute of Sciences and TechnologyDepartment of Construction Sciences2006, Page : 76One of the major problems of our country, which is at the stage of congurity with EuropeanStandards, is the inability to choose quality and proper materials in production. In this period of rapidgrowth in the construction industry, it is of great importance to use proper materials. Because, after theconstruction is finished, if non-standard materials have been used, it might cause problems which cannotbe compensated in the bearing components of the construction.In this study, with regard to the choice of proper materials and the manufacturing of concrete,which have been an important problem in Rize and the nearby areas, the proper and economical ways tomanufacture concrete have been investigated by examining the aggregates of Hemşin and Firtina streams.Various experiments have been made for determine physical and mechanical properties ofaggregate of Hemşin and Firtina stream. Besides it is supervised that if there is any harmful materials ornot in these aggregates.Various fresh and hardening concrete tests are made and suitability of aggregates for productionconcrete is investigated. After the experimental results, it is concluded that Hemşin and Firtina streamaggregates are available for making concrete. During the empirical studies relevant Turkish Standardshave been utilized.