Fırat nehrinde yaşayan tahta balığı [Acanthobrama marmid heckel, 1843]' nın sindirim sistemi içeriği
The content of digestive system of Acanthobrama marmid heckel, 1843 inhabiting Euphrates river
- Tez No: 185364
- Danışmanlar: DOÇ.DR. VAHİT KONAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Fırat Nehri, Acanthobrama marmid, Sindirim sistemi içeriği, Fırat River, Digestive system content.Acanthobrama marmid
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziFIRAT NEHR ' NDE YAŞAYAN TAHTA BALIĞI[Acanthobrama marmid Heckel,1843]'NIN S ND R MS STEM ÇER ĞAkif Evren PARLAKFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim Dalı2006, Sayfa : 59Bu çalışmada , Ocak 2005-Aralık 2005 tarihleri arasında Fırat Nehri' nden yakalanantoplam 156 Acanthobrama marmid Heckel, 1843'in sindirim sistemi içerikleri incelenmiştir.ncelenen Acanthobrama marmid Heckel, 1843'lerin sindirim sistemi içeriğini bitkiselorganizmalardan Bacillariophyta (24 cins), Chlorophyta ( 11 cins ), Cyanophyta (10 cins) veChrysophyta (1 cins) ; hayvansal organizmalardan ise Rotifera (10 cins), Amphipoda ( 1 cins),Cladocera (1 cins) ve Copepoda (1 cins)' nın oluşturduğu bulunmuştur.Sayısal Metot, Bulunuş Frekansı ve Geometrik Önem ndeksi (GII ) yöntemleri kullanılarakbesinsel organizmaların aylık, mevsimsel, yıllık ve boy, ağırlık gruplarına göre dağılımlarıincelenmiştir.Çalışma sonucunda sayısal organizmayı sırasıyla, Bacillariophyta (%76,27),Chlorophyta (%9,29), Cyanophyta (% 6,26), Rotifera (% 6,11), Amphipoda (% 0,89),Chrysophyta (% 0,76), Copepoda (% 0,25) and Cladocera (% 0,17) oluşturduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE CONTENT OF DIGESTIVE SYSTEM OFAcanthobrama marmid HECKEL, 1843INHABITING EUPHRATES RIVERAkif Evren PARLAKFırat UniversityGraduate School of Natural and Applied ScienceDepartment of Biology2006, Page: 59In this study the digestive system content of totaly 156 Acanthobrama marmid Heckel,1843 caught from Euphrates between January 2005 and December 2005 have been examined.In the content of digestive system of examined Acanthobrama marmid Heckel, 1843,Bacillariophyta (24 genus ), Chlorophyta (11 genus ), Cyanophyta (10 genus ) and Chrysophyta(1 genus ) belog to plants and Rotifera (10 genus), Amphipoda (1 genus), Cladocera (1 genus )and Copepoda (1 genus ) belong to animals have been found.The month, seasonal, annual and length, weight groups distribution of the organisimswere examined by using numerical method, frequency of occurence method and GeometricIndex of Importance (GII) method.At the end of study, the rations in total organism number were Bacillariophyta(76.27 %), Chlorophyta (9.29 %), Cyanophyta (6.26 %), Rotifera (6.11 %), Amphipoda(0.89 %) , Chrysophyta (0.76 %), Copepoda (0.25 %) and Cladocera (0.17 %) respectively.