Soğuk hava tesislerinde optimum soğutma grubu seçimi için veri madenciliği uygulaması
Data mining application for cooling group selection in cold air institutions
- Tez No: 185386
- Danışmanlar: PROF.DR. CAHİT KURBANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Cooling-load, programming, optimization, database
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
SOĞUK HAVA TES SLER NDE OPT MUM SOĞUTMA GRUBUSEÇ M Ç N VER MADENC L Ğ UYGULAMASIHalil ÇALIŞKANSoğutma sektöründe, soğutma yükünün hesabı ve soğutma grubunda kullanılacakelemanların seçimi önemli bir aşamadır. Soğutma yükünün doğru hesaplanmaması veelemanların birbirine uygun seçilmemesi durumunda sistemin verimi düşmekte, çabukarıza yapmakta ve maliyeti yükselebilmektedir. Soğutma sektöründe verimi iyileştirmekve maliyeti düşürmek için bilgisayar programı kullanma yoluna gidilmiştir.Bu çalışmada, soğutma yükünün hesabı ve optimum soğutma grubunun seçimineyönelik bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Hesaplarda ve seçim işlemindekullanılan parametrelere göre veritabanı hazırlanmıştır. Programda, soğutma yüküneetkiyen her bir ısı kazancı için farklı bir arayüz oluşturulmuştur. Bu arayüzlerde yapılanhesaplar neticesinde sistem elemanlarının seçimi yapılmıştır. Kullanıcının, sistemelemanlarının veritabanını güncelleyebilmesine imkan tanınmış ve buna uygunarayüzler oluşturulmuştur.Yapılan program ile, soğutma grubunun imalatı öncesinde toplam soğutma yükününhesabı ve sistem elemanlarının seçimi için harcanan süre en aza indirilmeye çalışılmışve sistem için gerekli elemanlar optimum bir şekilde seçilmiştir.ANAHTAR KEL MELER: Soğutma yükü, programlama, optimizasyon, veritabanı
Özet (Çeviri)
DATA MINING APPLICATION FOR COOLING GROUP SELECTIONIN COLD AIR INSTITUTIONSHalil ÇALIŞKANIn cooling industry, it is an important stage to calculate cooling-load and selection ofparts in group of cooling. Since the cooling-load is not calculated right and the parts arenot selected suitable each other, efficiency of system is decreased, system is brokendown immediately and system cost can be increased. In cooling industry, the computerprogramming language and software was used for increasing of efficiency anddecreasing of cost.In this study, software is developed about calculation of cooling-load and selectionoptimum group of cooling. A database is built according to parameters which are usedin calculation and selection procedures and a user interface is created differently eachother for affecting cooling-load. Selection of optimum elements is chosen for coolingsystem by these interfaces. Type of database is designed that can be updated byinterfaces.This software aims to minimize process time and choose optimum elements for coolingsystems before production of cooling-group.