Düşük ve yüksek sıcaklık stresinin bazı meyve ağaçlarında in vitro polen çimlenmesi üzerine etkisi
Effect of heat stress in vitro pollen develop some fruit trees
  1. Tez No: 185400
  2. Yazar: SEMİHA YOLAÇTI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZMİ GÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: in vitro, polen çimlenmesi, polen tüp uzaması, sıcaklık stresi, in vitro, pollen germination, pollen tube elongation, heat stress
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 35
Özet
Bitkiler için önemli bir stres faktörü olan sıcaklığın armut (Pyrus comminus L.), ayva(Cydonia oblanga Miller), erik (Prunus domestica L.), elma (Malus sylvestris Miller), kayısı (Prunusarmenica L.) bitkilerinin in vitro ortamda polen çimlenmesi ve tüp büyümesi üzerine etkilerininaraştırıldığı bu çalışmada kirlilik faktörlerinden tamamen uzakta örnekler toplandı. Her bitkininpolenleri 5,10,15,20,25,30,35 ve kontrol gurubu olan 22±1 ºC'de Brawbaker ve Kwack besiyerinde 3saat süreyle inkübe edildi. Sonuçta her türe ait polenlerin sıcaklık değişimlerinden farklı oranlardaetkilendiği gözlendi Polen çimlenmesi bakımından düşük sıcaklıktan en fazla etkilenen %98,73'lükdüşüş ile kayısı olmuştur, yüksek sıcaklıktan ise çimlenme oranındaki % 99,43 lük düşüş ile erikolmuştur. Tüp uzunluğu bakımından ise ayva bitkisi polenleri düşük sıcaklıktan en fazla etkilenmiş,yüksek sıcaklık ise en fazla elma bitkisi polenlerini etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
We investigated the effect of temperature, which is an important stress factor for plants, on invitro pollen germination. At this study all collected samples were far away from environmentalpollutions. Every plant pollens were incubated at 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35 and control group 22±1 ºCtemperature on Brewbaker Kwack medium for three hours. It was found that each species pollen waseffected with different ratio depend on temperature exposure. In comparison polen germinationbetween species apricot was the highest effected species compared with others at low temperature.However at high temperature, plum was the highest effected species. When tube elongation comparedwith each other quince was the highest effected species with others at low temperature, While applewas the highest effected species at high temperature.