Değişik oranlardaki Cu, FeCr ve FeMn alaşımlarının toz metalurjisi yöntemi ile üretimi ve mekanik özelliklerinin incelenmesi
The production of Cu, FeCr and FeMn alloys in different ration by powder metalurgy method and investigation of their mechanical properties
- Tez No: 185399
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN TURHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Toz Metalurjisi, Kompozit Malzemeler, Alaşım, Çapraz Kırılma, Powder Metalurgy, Composite Materials, Alloy, Croswise Broken
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Toz Metalurjisi üretim yöntemleri diğer metal şekillendirme yöntemlerinden oldukçafarklıdır. M.Ö. 3000 li yıllara dayanan toz metalurjisi tarihi günümüzde artık seramikteknolojisi ile birleşmiş durumdadır. Bazı özelliklerin sadece toz metalurjisi yöntemi ile eldeedilebilmesi ve ekonomik olması toz metal teknolojisinin sürekli gelişmesine yardımcıolmaktadır. Bununla birlikte toz metalurjisi malzeme bilimlerinin en önemli alanlarından birihaline gelmiştir.Bu çalışmada değişik oranlardaki toz metal malzemeler, standart toz metal üretim tekniği ileüretilmiştir. Değişik oranlarda karıştırılan tozlar sırasıyla sıkıştırma, sinterleme, işlemlerinetabi tutulmuştur. Mekanik özelliklerinden sertlik ölçme ve çapraz kırılma testlerine tabitutulan numuneler daha sonra kırık yüzey fotoğrafları çekilmiştir. Metalografik işlemlerdensonra numunelerden mikroyapı fotoğrafları alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Powder metalurgy productions are different mostly from other metalurgycal shaping methods.Dated from B.C. 3000 years powder metalurgy is combined of ceramics technologynowadays. Some features can be obtained by powder metalurgy method and it is economical.This helps its continual development. However P/M is the most considerable methods ofmaterial science.In this study the different proportions of metalic powder materials are produced by standartpowder metalurgy production techniques. The powders mixed in different rations werepressed and sintered in turn. The samples were tested by strenght measure and croswisebroken techniques.and the pictures of broken surfaces of them were taken. Aftermetalographycal process, microsucture pictures of the sample were taken.