Tek kristal X-ışınları kırınım yöntemiyle C16H12N2O2, C22H14N2O3, C15H14N203, C15H102OS organik kristallerin analizi
Structure determination of C16H12N2O2, C22H14N2O3, C15H14N203, C15H102OS organic crystals by single crystal X-ray diffraction technique
- Tez No: 185407
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEHRİMAN ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: siyano gurubu, difraktometre, fitalonitril, cyano groups, diffractometer, phthalonitrile
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ivÖZETBu çalışmada 4-(2-Metoksi-4-metilfenoksi)ftalonitril (C16H12N2O2), 4-(3-metoksitiofenoksi)fitalonitril (C15H10N2OS), 4-(2-Benzol-5-metilfenoksi)benzen-1,2-dikarbonat (C22H14N2O3), tek kristallerinin şiddet verileri Ondokuzmayıs Üniversitesikristografi laboratuvarında toplanmıştır. Kristal yapıların çözümü direkt yöntemler ile arıtımise en küçük kareler ve fark Fourier yöntemi ile yapıldı.C16H12N2O2 molekülü iki benzen halkası ve halkalardan birine bağlı olan iki siyanogurubu içermektedir. Benzen halkaları arasındaki dihedral açı 85.53(5)Ë dir. Kristal yapı,C-Hâ¦O tipi moleküller arası hidrojen bağı ve C-Hâ¦Ï etkileşimleri ile kararlı haldedir.C16H12N2O2, ortorombik, Pbca a=8.2319(5)à , b=22.7570(15)à , c=14.6764(8)à ,α=90Ë,β=90Ë,γ=90Ë V= 2749.4(3)à 3, Z=8, Dx=1.277gcm-3, µ=0.09mm-1, F000=1104, R=0.043,wR=0.117, S=0.91, kristalin boyutları 0.80x 0.48x 0.12mm.C15H10N2OS molekülü, bir fitalonitril grubuna sahip S atomuna bağlı 3-metoksifenilsülfanil kısmı içerir. Kristal yapı C-Hâ¦N ve C-Hâ¦O tipi moleküller arasıhidrojen bağları ile kararlı haldedir.C15H10N2OS, triklinik, P-1, a = 7.5982(9)à , b = 8.5208(11)à , c= 11.6213(14)à ,α=101.059(10)Ë,β= 96.146(9)Ë,γ= 113.501(9)Ë V= 662.94(14)à 3, Z=2, Dx=1.334gcm-3µ=0.24 mm-1, F000= 276, R=0.057, wR=0.159, S=1.00. kristalin boyutları 0.61x 0.34x0.08mm.C22H14N2O3 kristalinin yapısı üç tane benzen halkası içermektedir. Halkalar arasındakidihedral açılar 55.37(5)Ë, 68.47(4)Ë ve 82.82(4)Ë dir. Ortalama C-O-C açısı 119.0(1)Ë dir.C22H14N2O3, triklinik, P-1, a= 7.3142(9) à , b= 9.6929(11) à , c= 12.9986(16)à ,α= 81.233(9)Ë,β= 83.004(10)Ë,γ= 74.967(9)Ë, V= 876.34(18)à 3, Z=2, Dx=1.343gcm-3,µ=0.09mm-1, F000= 368, R=0.038, wR=0.085, S=0.97. kristalin boyutları 0.42x 0.026x0.11mm.
Özet (Çeviri)
vABSTRACTIn this study, 4-(2-Methoxy-4-methylphenoxy)phthalonitrile (C16H12N2O2),4-(3-Methoxyphenylsulfanyl) (C15H10N2OS), 4-(2-Benzoyl-5-methylphenoxy)benzene-1,2-dicarbonate (C22H14N2O3) molecules have been determined by single crystal X-ray diffractiontechnique. The intensity data of the crystals collected in crystallography laboratory atOndokuzmayıs University. The structure were solved by direct methods and the atomicparameters were refined by full-matrix least-squares and difference-Fourier methods.The compound C16H12N2O2 contains two phenyl rings and one of the phenyl ringsconnect two cyano groups. The dihedral angle between the phenyl rings is 85.53(5)Ë . Thecrystal structure is stabilized by C-H...O type intermolecular and C-Hâ¦Ï interactions.C16H12N2O2, orthorhombic, Pbca a = 8.2319(5)à , b = 22.7570(15)à , c = 14.6764(8)à ,α=90Ë,β=90Ë,γ=90Ë V= 2749.4(3)à 3, Z=8, Dx=1.277gcm-3, µ=0.09mm-1, F000=1104, R=0.043,wR=0.117, S=0.91, crystal size: 0.80x 0.48x 0.12mm.The compound, C15H10N2OS, is composed of a 3-methoxyphenylsulfanyl moietyconnected via the S atom to a phthalonitrile group. The crystal structure is stabilized byC-Hâ¦N and C-Hâ¦O intermolecular hydrogen bonds.C15H10N2OS, triclinic, P-1, a = 7.5982(9)à , b = 8.5208(11)à , c = 11.6213(14)à ,α= 101.059(10)Ë,β= 96.146(9)Ë,γ= 113.501(9)Ë V= 662.94(14)à 3, Z=2, Dx=1.334gcm-3µ=0.24 mm-1 , F000= 276, R=0.057, wR=0.159, S=1.00. crystal size: 0.61x 0.34x 0.08mm.The compound, C22H14N2O3, contains three benzene rings, pairs of which formdihedral angles of 55.37 (5)°, 68.47 (4)° and 82.82 (4)°. The average CâOâC angle is119.0 (1)°.C22H14N2O3, triclinic, P-1, a = 7.3142(9)à , b = 9.6929(11)à , c = 12.9986(16)à ,α= 81.233(9)Ë,β= 83.004(10)Ë,γ= 74.967(9)Ë, V= 876.34(18)à 3, Z=2, Dx=1.343gcm-3,µ=0.09mm-1, F000= 368, R=0.038, wR=0.085, S=0.97 crystal size: 0.42x 0.026x 0.11mm.