Tek kristal X-ışınları yöntemi ile C21H20N2O3S, C11H10N2S, C27H23N3O5 kristallerinin yapı analizleri
The structure analysis of C21H20N2O3S, C11H10N2S, C27H23N3O5 by the method of X-ray difraction
- Tez No: 185420
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kristal, X-ışını kırınımı, Crystal, X-ray difraction
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
iÖZETBu çalışmada, C21H20N2O3S , C11H10N2S ve C27H23N3O5 yapı analizleri x-ışınıkırınımı yöntemi ile belirlenmiştir. Kristallerin verileri, STOE ĞPDS ĞĞ difraktometresiile toplanmıştır. Yapılar, SHELXS-97 ( Sheldrick, 1997 ) programı yardımı ile direktyöntemler kullanılarak çözülmüş ve SHELXL-97 ( Sheldrick, 1997 ) programı yardımıile en küçük kareler yöntemi ile arıtılmıştır.C21H20N2O3S, (Ğ) molekülünün birim hücre parametreleri, a=12.472(7)à ,b=17,6737(13)à , c=17,0718(12)à , α=90°, β=90° and γ=90°. Bu kristalin birim hücresiortorombik P bca uzay grubuna aittir. Arıtım sonucunda (Ğ) molekülünün güvenilirlikfaktörü (R), 0,048 olarak belirlenmiştir. Molekül, bir C-Hâ¦S molekül içi hidrojenbağına sahiptir. (I) molekülü moleküller arası üç tane C-Hâ¦S ve C-Hâ¦O hidrojenbağlarına sahiptir.C11H10N2S, (ĞI) molekülünün birim hücre parametreleri, a=6.0473(6)à ,b=7.4417(7)à , c=22.376(3)à , α=90°, β=90° ve γ=90° dir. Bu kristalin birim hücresiortorombik P 212121 uzay grubuna aittir. Arıtım sonucunda (ĞĞ) molekülününgüvenilirlik faktörü ( R ), 0,038 olarak belirlenmiştir. Molekül paketlenmesi van derWaals etkileşmesi yoluyla sağlamlaştırılmıştır.C27H23N3O5, (ĞII) molekülünün birim hücre parametreleri, a = 8.1127 (7) à ,b = 10.9405 (9) à , c = 13.9263 (11) à , α = 77.147 (7)º, β = 83.542 (7) º, γ = 76.749 (7)ºdir. Bu kristalin birim hücresi triklinik P1 uzay grubuna aittir. Arıtım sonucunda IIImolekülün güvenilirlik faktörü (R), 0,051 olarak belirlenmiştir. Zayıf C-Hâ¦Oetkileşmesi vardır ancak Ï-Ï veya C-Hâ¦Ï etkileşmesi yoktur.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTIn this study, the structure analysis of C21H20N2O3S, C11H10N2S and C27H23N3O5have been determined by the method of x-ray diffraction. The data of crystals werecollected in the STOE ĞPDS ĞĞ diffractometer. The structures have been solved by usingdirect methods with the program SHELXS-97 ( Sheldrick, 1997 ) and refined by usingleast squares refinement with the program SHELXL-97 ( Sheldrick, 1997 ).The unit cell parameters of molecule C21H20N2O3S, (Ğ) are a=12.472(7)à ,b=17,6737(13)à , c=17,0718(12)à , α=90°, β=90° and γ=90°. The unit cell of this crystalis in the orthorhombic P bca space group. In the result of refinement, the reliabilitiyfactor (R) of molecule (I) have been determined as 0,048. The molecule has aintramolecular C-Hâ¦S hydrogen bond . The molecule (I) has intermolecular threeC-Hâ¦S and C-Hâ¦O hydrogen bonds.The unit cell parameters of molecule C11H10N2S, (ĞI) are a=6.0473(6)à ,b=7.4417(7)à , c=22.376(3)à , α=90°, β=90°and γ=90°. The unit cell of this crystal is inthe orthorhombic P 212121 space group. In the result of refinement, the reliabilitiy factor(R) of molecule (II) have been determined as 0,038. The crystal packing is stabilized byvan der Waals interactions.The unit cell parameters of molecule C27H23N3O5, (ĞII) are a=8.1127(7)à ,b=10,9405(9)à , c=13,9263(11)à , α=77.147 (7), β=83.542(7)° and γ=76.749 (7)°. Theunit cell of this crystal is in the triclinic P 1 space group. In the result of refinement, thereliabilitiy factor (R) of molecule (I) have been determined as 0,051. There are weak C-H â¦O interactions, but no Ï-Ï or C-Hâ¦Ï interactions.