Samsun'daki hastane yapılarının ön sismik değerlendirilmesi
Pre-seismic evaluation of existing hospitals in Samsun
  1. Tez No: 185435
  2. Yazar: BURÇİN ŞENOL ŞEKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZİHNİ ZERİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sismik Performans, Japon Sismik İndis Yöntemi, SismikKarar İndisi, Ön sismik değerlendirme
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
iÖZETBu çalışmada amaç, mevcut binaların deprem etkisindeki davranışıdeğerlendirilerek bu etkiye karşı zayıf olanların belirlenmesi ve ilgili tedbirlerinalınması, deprem sırasında oluşabilecek can kaybının en aza indirilebilmesidir. Depremetkisinde insan hayatını tehlikeye düşürebilecek durumlar; binanın göçmesi, binanın birbölümünün göçmesi, binanın bir parçasının düşmesi ve binanın mevcut giriş veçıkışlarının kurtarma işlemlerini engelleyecek şekilde kapanması olarak özetlenebilir.Japonya' da geliştirilen ve Mevcut Betonarme Yapıların Sismik KapasitesininDeğerlendirilmesi (1991) (Standard for Evaluation of Seismic Capacity of ExistingReinforced Concrete Building (1991)) yönetmeliğinde tanımlanmış olan sismik indisyöntemi mevcut binaların deprem esnasında yukarıda sözü geçen kusurlarının olupolmadığını belirlemek amacıyla kullanılan bir yöntemdir. Bu çalışmada, bu yöntemkullanılarak Samsun'daki mevcut hastane yapıları incelenmiştir.Çalışma tezi beş bölümden oluşmaktadır. Tezin birinci bölümünde yönetmelik ileilgili genel bilgiler verilmektedir.İkinci bölümde ise binanın deprem davranışının belirlenmesine yarayan SismikPerformans ve Sismik Karar indisleri tanımlanmakta ve nasıl hesaplanacağıgösterilmektedir. Bu denklemlerde geçen parametreler bölümler halindeaçıklanmaktadır. Bu parametrelerden; ilk olarak Temel Yapısal Performans İndisi EO' ınhangi formüllerle ve nasıl hesaplanacağı açıklanmaktadır. Daha sonra Süneklik indisi F'nin hangi değerleri alabileceği gösterilmektedir. Yapının yapısal durumunu belirleyenSD indisinin denklemlerle nasıl hesaplandığı incelendikten sonra yapının zamana karşıbozulma durumunu gösteren T indisinin alabileceği değerler gösterilmektedir. Bubölümde son olarak Sismik Performans ve Sismik Karar indislerinin hesaplanmasısonucunda bulunan değerlere göre bina hakkında karar verilmektedir. Üçüncü bölümde,bu çalışmamızda kullanılan programlarla ilgili genel bilgiler verilmiş olup, dördüncübölümde ise, geliştirilen program ile binalar üzerinde Japon Sismik İndis Yöntemi' negöre hesaplamalar yapılmıştır.Beşinci bölüm çalışmanın bütününden çıkarılan sonuçları içermektedir.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTThe kernel of this study is to determine the behaviour of existing buildings duringan earthquake, taking the required precautions and the loss of lives to minimum. Theevents that can result with loss of human lives can be summarized as; entire collapse ofa building, collapse of a building portion, falling and failing of building componentsand the blocking of entry routes preventing the evacuation and rescue of the occupants.Seismic Index Method, developed in Japan and given in Standard for Evaluation ofSeismic Capacity of Existing Reinforced Concrete Building (1991) is used to determineif the existing buildings have the above mentioned defaults. In this study the existinghospitals in Samsun are examined using this method.This study consists of five parts. In the first part of the study, generalinformation about the standard is given.In the second part, Seismic Performance and Judgement Indexes are determinedand how to calculate these indexes is shown in the standard. The parameters used inthese equations are under the following titles. At first, with which formulas and how tocalculate of one of these parameters Eo ( Basic Structural Performance Index ) isdefined. Then the possible values of Ductility Index F is shown. After the examinationof Sd index ( that determines the structural situation of the building ) using equations,the values of T index (that determines situation of the building according to time) in therelated table are given. At the end of this part, after the calculation of SeismicPerformance and Judgement Indexes using the related parameters, a decision is madeabout the building according to the values calculated.In the third part, general information about the programs used in this study isgiven. In the fourth part, calculations have been made on the buildings according to theJapan Seismic Index Method using the developed program.The fifth part consists of the results and advices from the entire study.KEY WORDS: Seismic Performance, Japan Seismic Index Method, SeismicJudgement Index, Pre - seismic Evaluation