Yüksek enerjili yemle beslenen gökkuşağı alabalıklarında (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) yemleme ritminin besin maddelerinin sindirim, büyüme ve vücut kompozisyonu üzerine etkisi
The effect of feeding rhythm on digestibility of nutritional ingredients, growth and body composition in rainbow trout fed by high energy diet (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792)
  1. Tez No: 185434
  2. Yazar: FİKRET ALAGİL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SERAP USTAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı, sindirim, büyüme, yemleme ritmi, Rainbow trout, digestibility, growth, feeding rhythm
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
YÜKSEK ENERJ L YEMLE BESLENEN GÖKKUŞAĞIALABALIKLARINDA (ONCORHYNCHUS MYKISS WALBAUM, 1792)YEMLEME R TM N N BES N MADDELER N N S ND R M , BÜYÜME VEVÜCUT KOMPOZ SYONU ÜZER NE ETK SÖZETBu araştırma, yüksek enerjili yemle beslenen Gökkuşağı alabalığında(Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) yemleme ritminin, besin maddelerinin sindirimi,büyüme ve vücut kompozisyonu üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür.Deneme, 2 grup halinde 3 tekerrürlü olarak yürütülmüş ve her tekerrürde 25 balık olmaküzere toplam 150 adet balık kullanılmıştır.Başlangıç ortalama ağırlıkları 96,23 ± 1,45 g (günde iki kez yemlenen I. grup) ve94,27 ± 1,31 g (günde altı kez yemlenen II. grup) olan balıklar % 40,74 ham protein, %25,19 ham yağ ve 24,30 toplam enerji (kJg-1) içeren yemle canlı ağırlıklarının % 1,5'ioranında yemlenmişlerdir. Deneme 60 gün sürmüş ve balıklar 15 günlük periyotlarla yeniyem miktarını belirlemek üzere tartılmıştır. Deneme süresince ortalama su sıcaklığı 16,2 ±0,2oC, pH 7,8 ± 0,3 ve oksijen miktarı 6,5 ± 0,2 mg/lt olarak ölçülmüştür.Deneme sonunda, ortalama canlı ağırlıklar günde iki kez yemlenen I. grupta 177,63± 3,41 g ve günde altı kez yemlenen II. grupta 179,20 ± 2,79 g olarak saptanmıştır.statistiki analiz sonucuna göre gruplar arasındaki fark önemsiz bulunmuştur (P>0,05).Deneme sonunda, ham protein sindirilme oranları I.ve II. grupta sırasıyla % 95,23 ±0,47 ve % 94,97 ± 0,13, ham yağ sindirilme oranları % 95,77 ± 0,84 ve % 95,13 ± 0,52,karbonhidrat sindirilme oranları % 70,65 ± 2,10 ve % 67,63 ± 4,57, toplam enerjisindirilme oranları % 90,22 ± 2,11 ve % 89,72 ± 1,26 ve toplam sindirilme oranlarısırasıyla % 84,81 ± 1,16 ve % 83,54 ± 1,14 olarak tespit edilmiştir. statistiki analizlersonucunda ham protein, ham yağ, karbonhidrat, toplam enerji ve toplam sindirilme oranlarıbakımından gruplar arasındaki farkın önemsiz olduğu belirlenmiştir (P>0,05). Denemesonunda gruplardaki yem değerlendirme oranları I. grupta 1,28 ± 0,13 ve II.grupta 1,21 ±0,03 olarak tespit edilmiştir. statistiki analiz sonucuna göre gruplar arasındaki farkınönemsiz olduğu bulunmuştur (P>0,05).Deneme başında, balık etindeki ham protein % 17,24 ± 0,28, ham yağ % 7,43 ± 0,08, ham kül % 1,80 ± 0,06 ve nem % 64,16 ± 0,11 olarak tespit edilmiştir. Deneme sonunda,I. grupta ham protein % 17,24 ± 0,57, ham yağ % 7,55 ± 0,56, ham kül % 1,51 ± 0,07 venem % 71,05 ± 0,87, II. grupta ise ham protein % 17,28 ± 0,27, ham yağ % 7,64 ± 0,15,ham kül %1,46 ± 0,06 ve nem % 71,03 ± 0,91 olarak tespit edilmiştir. Yapılan istatistikianaliz sonucuna göre gruplar arasındaki farkın önemsiz olduğu bulunmuştur (P>0,05).
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF FEEDING RHYTHM ON DIGESTIBILITY OFNUTRITIONAL INGREDIENTS, GROWTH AND BODY COMPOSITION INRAINBOW TROUT FED BY HIGH ENERGY DIET(ONCORHYNCHUS MYKISS WALBAUM, 1792)ABSTRACTIn this study, the effect of feeding rhythm on digestibility of nutritional ingredients,growth and body composition in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792)fed by high energy diet was investigated. The study was carried out in two groups with 3replicates including 25 fish.The fish having average weight of 96,23 ± 1,45 g (Group I fed twice a day) and94,27 ± 1,31 g (Group II fed six times a day) were fed by feed having % 40,74 crudeprotein and % 25,19 crude lipid at a rate of % 1,5 of body weight at the begining of thestudy. The experiment was conducted for 60 days, and fish were weighed of 15 daysinterval in order to determine new amount of food. During the study the average watertemperature, pH and O2 were measured 16,2 ± 0,2 oC, 7,8 ± 0,3 and 6,5 ± 0,2 mg/lt,respectively during.At the end of experiment, the average wet weights of the first and second groupswere 177,63 ± 3,41 g and 179,20 ± 2,79 g, respectively. There was no significant differencebetween groups (P>0,05).At the end of the study, crude protein digestibility rates of group I and II were %95,23 ± 0,47 and % 94,97 ± 0,13, respectively, crude lipid digestibility rates % 95,77 ±0,84, % 95,13 ± 0,52, carbohydrate digestibility rates % 70,65 ± 2,10 ve % 67,63 ± 4,57,total energy digestibility rates % 90,22 ± 2,11 ve % 89,72 ± 1,26 ve total digestibility rates% 84,81 ± 1,16 and % 83,54 ± 1,14, and no significant differences were observed betweengroups. The feed conversion rates of groups I and II were 1,28 ± 0,13 and 1,21 ± 0,03,respectively. There was no significant difference between groups (P>0,05).At the begining of the study, crude protein, crude lipid, crude ash and moisture infish meat were % 17,24 ± 0,28, % 7,43 ± 0,08, % 1,80 ± 0,06 and % 64,16 ± 0,11,respectively. At the end of the experiment, crude protein, crude lipid, crude ash andmoisture were % 17, 24 ± 0,57, % 7,55 ± 0,56, % 1,51 ± 0,07 and % 71,05 ± 0,87 in groupI and % 17,28 ± 0,27, % 7,64 ± 0,15, % 1,46 ± 0,06 and % 71,03 ± 0,91 in group IIrespectively. There was no significant differences between two groups (P>0,05).