C9H9ClN4O, C19H18Cl2N2O2,C11H10O2, C54H70O4 organik bileşiklerinin tek kristal X-ışınları kırınım yöntemi ile yapı analizleri
Structure analysis of the C9H9ClN4O, C19H18Cl2N2O2,C11H10O2, C54H70O4 organic compounds with single crystals X-ray diffraction method
  1. Tez No: 185448
  2. Yazar: NAHİDE BURCU ARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANAN KAZAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: X-ışınları, Triazol, Benzimidazol, Benzopiran.ii
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZETTez çalışmamızda, 3-p-klorobenzil-4-amino-4,5-dihidro-1,2,4-triazol-5-on(C9H9ClN4O), Metil 1-n-bütil-2(3,4-diklorofenil)-1H-benzimidazole-5-karboksilat(C19H18Cl2N2O2), 2,6-dimetil-4H-1-benzopiran-4-on (C11H10O2) ve 1,2,4,5-tetrakis(2-tersiyer-bütil-4-metil-fenoksimetil)benzen (C54H70O4), kristallerinin yapısı, x-ışını tekkristal kırınım verileri kullanılarak, direkt yöntemler yardımıyla çözüldü. Çözümüyapılan maddelerin arıtımı, tam matris en küçük kareler ve Fark Fourier yöntemlerikullanılarak yapıldı.C9H9ClN4O molekülü, tipik düzlemsel 6-π-elektronlu kısmen aromatik ve 1,2,4-triazol türevlerinin karakteristik özelliklerini gösteren bir triazol halka ile klor bağlı birbenzen halkasından oluşmaktadır. Triazol ve benzen halkaları arasındaki dihedral açı65,92(6)o 'dir. Kristal yapısı N-H...O tipi moleküller arası hidrojen bağlarına sahiptir.Monoklinik, P21/c uzay grubunda bulunan C9H9ClN4O kristalinin kristal verileri şuşekildedir; a = 10,1833(9) Å, b = 21,5350(16) Å, c = 11,5029(11) Å, β = 107,725(7)o,V = 2402,8(4) Å3, Z = 2, Dx = 1,082 Mg m-3, μ = 0,079 mm-1, F000 = 852, R = 0,072,RW = 0,161, S = 1,04.C19H18Cl2N2O2 bileşiğinde molekül fenil ve benzimidazol grupları, C-C-C-Narasında -39,7(3)o lik torsiyon açısı oluşturacak şekilde bükülmüştür. Üç boyutlu kristalörgü, moleküller arası C-H...O hidrojen bağları ile kararlılık kazanır.Monoklinik, P21/n uzay grubunda bulunan C19H18Cl2N2O2 kristalinin kristal verilerişu şekildedir; a = 9,3359(6) Å, b = 14,4051(8) Å, c = 16,0734(11) Å, β = 123,459(4)o,V = 1836,8(2) Å3, Z = 4, Dx = 1,364 Mg m-3, μ = 0,37 mm-1, F000 = 784, R = 0,043,RW = 0,117, S = 1,04.C11H10O2 molekülü bir benzopiran yapısıdır. Hidrojen taşımayan tüm atomlar aynıdüzlem üzerinde bulunmaktadırlar. Molekül içinde komşu moleküllerle 21 simetriekseni ile ilişkili C-H...O hidrojen bağları bulunmaktadır.Monoklinik, P21/n uzay grubunda bulunan C11H10O2 kristalinin kristal verileri şuşekildedir; a = 5,4595(5) Å, b = 10,1947(14) Å, c = 15,8862(15) Å, β = 93,979(8)o,V = 882,06(17)Å3, Z = 4, Dx = 1,312 Mg m-3, μ = 0,09 mm-1, F000 = 368, R = 0,054,RW = 0,184, S = 1,11.iSimetri merkezi bulunan C54H70O4 molekülü, ortada bir benzen halkası ile ona bağlıdört tane 2-tersiyer-bütil-4-metil-fenoksimetil'den oluşmaktadır. Molekül yapısındabirbirleri ile simetrik olan benzen halkaları kendi aralarında düzlemseldir. Kristal yapısıC-H...O hidrojen bağları ve C-H...π etkileşimleri ile kararlılık kazanmaktadır.Monoklinik, P21/n uzay grubunda bulunan C54H70O4 kristalinin kristal verileri şuşekildedir; a = 10,1833(9) Å, b = 21,5350(16) Å, c = 11,5029(11) Å, β = 107,725(7)o,V = 24028,8(4) Å3, Z = 2, Dx = 1,082 Mg m-3, μ = 0,07 mm-1, F000 = 852, R = 0,072,RW = 0,161, S = 1,04.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn our thesis study, crystal structures of 4-Amino-3-p-chlorobenzyl-4,5-dihydro-1,2,4-triazol-5-one (C9H9ClN4O), Methyl 1-n-butyl-2-(3,4-dichlorophenyl)-1H-benzimidazole-5-carboxylate (C19H18Cl2N2O2), 2,6-dimethyl-4H-1-benzopyran-4-one(C11H10O2) and 1,2,4,5-tetrakis(2-tert-butyl-4-methylphenoxymethyl)benzene(C54H70O4) have been determined by single crystal X-ray diffraction, using directmethods. Then they were refined by least squares and Fourier techniques.The molecule of C9H9ClN4O, consist of a partly aromatic 1,2,4-triazole ring and achloro benzene ring. The dihedral angle between the planes of these rings is 65,92 (6)o.Crystal structure have N-H…O type intermolecular hydrogen bonds.The data for C9H9ClN4O; monoclinic, P21/c; a = 10.1833(9) Å, b = 21.5350(16) Å,c = 11.5029(11) Å,β = 107.725(7)o, V = 2402.8(4) Å3, Z = 2, Dx = 1.082 Mg m-3, μ = 0.079 mm-1, F000 =852, R = 0.072, RW = 0.161, S = 1.04.In the C19H18Cl2N2O2 compound, the molecule is twisted with a C-C-C-N torsionangel of -39.7(3)o between the phenyl and benzimidazole groups. Three dimensionalcrystal lattice is stabilized by C-H…O type hydrogen bonds.The data for C19H18Cl2N2O2; monoclinic, P21/n; a = 9.3359(6) Å, b = 14.4051(8) Å,c = 16.0734(11) Å, β = 123.459(4)o, V = 1836.8(2) Å3, Z = 4, Dx = 1.364 Mg m-3, μ =0.37 mm-1, F000 = 784, R = 0.043, RW = 0.117, S = 1.04.C11H10O2 compound is a benzopyran structure. All non-H atoms of molecule arecoplanar. C-H…O interactions link neighboring molecules related to 21 axis.The data for C11H10O2; monoclinic, P21/n; a = 5.4595(5) Å, b = 10.1947(14) Å, c =15.8862(15) Å, β = 93.979(8)o, V = 882.06(17)Å3, Z = 4, Dx = 1.312 Mg m-3, μ = 0.09mm-1, F000 = 368, R = 0.054, RW = 0.184, S = 1.11.The centrosymmetric title compound, C54H70O4, contains a benzene ring at thecentre and four 2-tert-butyl-4-methyl-phenoxymethyl substituents. In the structure ofthe molecule, some of the benzene rings are coplanar. The title compound displaysintramolecular C-H…O hydrogen bonds.The data for C11H10O2; monoclinic, P21/n; a = 10.1833(9) Å, b = 21.5350(16) Å, c= 11.5029(11) Å, β = 107.725(7)o, V = 24028.8(4) Å3, Z = 2, Dx = 1.082 Mg m-3, μ =0.07 mm-1, F000 = 852, R = 0.072, RW = 0.161, S = 1.04.iii