Masterdriver MC vectör kontrol sürücü ile asenkron makina davranışının incelenmesi
Inspection of induction machine conduct with masterdriver MC vector control driver
  1. Tez No: 185449
  2. Yazar: EDA DODO BİZEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN ŞENLİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Asenkron Makina, Vektör Kontrol, Park Dönüşümleri, Eviriciler, Induction Machines, Vector Control, Park Transformation, Inverter
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
iMASTERDR VER MC VEKTÖR KONTROL SÜRÜCÜ LE ASENKRONMAK NA DAVRANIŞININ NCELENMESÖZETEndüstriyel tesislerde elektrik motorlarının kullanımı oldukçayaygındır. Güç elektroniğindeki, yarı iletken teknolojisindeki ve mikroişlemcilerdekigelişmelerle otomasyona geçiş sağlanmış, yeni kontrol teknikleri geliştirilmiştir. Buçerçevede yeni motor arayışı veya mevcut motorların iyileştirilme çalışmalarına hızverilmiştir. Asenkron makinalarda vektör kontrol yöntemi de iyileştirmeçalışmalarından biridir.Bu tezde incelenecek olan asenkron makinalarda vektör kontrol yöntemi, standartasenkron makinaların servo uygulamalarıdır. Vektör kontrol, asenkron makinalarınyüksek dinamikli sürücü sistemlerinde kullanabilmesine olanak sağlar. Asenkronmakinanın matematiksel modelinin analizinde, makina modeli simetrik park dönüşümüile dqo döner referans sistemine dönüştürülerek, dönüştürülen bu sistemin durum uzaymodeline ait denklemler elde edilmiştir. Daha sonra yöntemin temel kuralları genelhatları ile verilerek vektör kontrol yönteminin, asenkron makina dinamiğinekazandırdığı özellikler Matlab 6.5 programında incelenmiştir. Ayrıca SimovertMasterdriver MC, endüstriyel amaçlı kullanılan sürücünün, teknik ve mekaniközellikleri hakkında kısa bilgi verilerek, sürücünün kendi yazılımı olan Drivemonitorprogramı vasıtasıyla makina giriş, çıkış ve vektör kontrol yönteminin daha anlaşılırolması için gerekli kontrol büyüklüklerine ait işaretler elde edilerek,incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
iiINSPECTION OF INDUCTION MACHINE CONDUCT WITHMASTERDRIVER MC VECTOR CONTROL DRIVERABSTRACTThe use of electric motor is quite common in industrial application. As a result ofimprovements in power electronics semiconductor technology and microprocessor,automation has been transferred and new control techniques have been developedwithin this framework a new motor is being examined or the present motors are beingimproved. Vector control method in induction machines is also one of improving works.In induction machines vector control method which is studied in thisthesis is servo applications of standard induction machines. Vector control allowsinduction machines to be used in driving systems with high dynamic. In analysingmathematical model of an induction machine the machine model is transformed intodqo rotary reference system by means of symmetrical park transformation andequations of positional space model of the system which occurs at the end oftransformation are obtained. After the basic principles of the method are presented ingeneral usage the features which vector control method contributes to inductionmachines dynamic are investigated by Matlab 6.5 program. And also brief informationabout technical and mechanical qualities of Simovert Masterdriver MC, a driver used inindustry is given and afterwords; signals, concerning control magnitudes necessary formachine input, output and us efor control method to be more comprehensible areobtained and investigated by means of Drivermonitor program, driver′s own software.