X, Y ve Z boyutlarında hareket edebilen, bilgisayar kontrollü depolama sistemi tasarımı ve uygulaması
- Tez No: 57182
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞABAN ERGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayarla Kontrol, DC Motor Kontrol, Depolama Sistemi, Paralel Bilgi İletişimi
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi X, Y ve Z BOYUTLARINDA HAREKET EDEBİLEN, BİLGİSAYAR KONTROLLÜ DEPOLAMA SİSTEMİ TASARIMI VE UYGULAMASI Erkan DANACI Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışmanı: Yrd.Doç. Dr. Şaban ERGÜN 1996, Sayfa: 52 Jüri: Prof. Dr. Mehmet BAYRAK Yrd.Doç Dr. Abdullah ÜRKMEZ Yrd.Doç. Dr. Şaban ERGÜN Bu araştırmanın amacı, X, Y, Z boyutlarında depolama yapabilecek bir depolama sisteminin tasannu, imalatı, uygulamasını yapmak ve manuel olarak yapılan depolamaya göre iş gücü ve zaman kaybından tasarruf sağlamaktır. ilk olarak X, Y ve Z boyutlarında depolama yapabilecek sistemin çalışma prensibi tesbit edilip, bilgisayar ile yapılacak kontrollarda kullanılacak elektronik devreler tasarlanmış ve imal edilmiştir. Elektronik devrelerin tasarlanan sistemle birlikte uyum içinde çalıştığını göstermek amacıyla bir model hazırlanmış ve bu model üzerinde simülasyon gerçekleştirilrniştir. Sistemde üç adet DC servo motor kullanılmıştır. Motorların karakteristik özellMerinin birbirinin aynı olması bir tane motor sürücü devresi gerektirmiştir. Motor sürücü devresi bilgisayardan gelen iki bit ile motorlara ±V ve OV uygulayarak, motorların ileri/geri ve durmalarını sağlamaktadır. Sistemde, bilgisayar ile paralel data hatları kullanılarak haberleşmenin sağlanmış olması, bilgi işleme hızım ve motor kontrol hızım arttırmıştır. Tasarlanan multipleksör ve demultipleksör devreler ile bir çok algılayıcı elemanından sadece hareket edilecek güzergah üzerindekilerinin taranması gereksiz zaman kaybından tasarruf sağlamıştır. Sistemin kontrolü için bir PC kullanılmış ve kontrol programı olarak da QB ASIC programlama dilinde bir program yazılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DESIGN, CONSTRUCTION AND APPLICATION OF A COMPUTERIZED STORAGE-SYSTEM MOVABLE IN X, Y, Z DIMENSION Erkan DANACI Selçuk University Science Institute Electrical-Electronics Engineering Depertmant Supervisor: Assist. Prof. Dr. Şaban ERGÜN 1996, Page: 52 Jury: Prof.Dr. Mehmet BAYRAK Assist.Prof.Dr. Abdullah ÜRKMEZ Assist.Prof.Dr. Şaban ERGÜN The aim of this research was design, construction, application of computerized storage-system movable in X, Y, Z dimension and gain time and working power with regard to manuel storage-systems. First step of this research, work principles of computerized storage-system movable in X, Y, Z was determined and after electronics circuits which use control by computer was projected and made. A model was prepared for shown adaptation design system and projected electronics circuits and simulation of this system was shown with this model. In this system, three DC servo motor was used. Only a motor driver circuit was required because of caractericstics of motors was same. Moving forward or backward and stopping of motors are optained by applied two bit conmmand to motor driver circuit and applied to ±V and OV voltage to motors. Speed of Data procession and motor control was more increased by parallel data comunication among PC and electronic circuits. Time is gained by only some of the sersors which are on the moving route are scaned by projected multiplexer and demultiplexer circuits. One PC was used for system control and control program was wrote in QBASIC computer language. Key Words : Computer Control, DC Motor Control, Storage System, Parallel Data Communicataion.