Sesin temel özellikleri ve nota tanıma
Basic properties of voice and recognition
  1. Tez No: 185459
  2. Yazar: ALİ EKBER ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE SEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: LM567, Nota tanıma, müzikal algı
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
SES N TEMEL ÖZELL KLER VE NOTA TANIMAÖZETBu çalışmada, nota tanıma işlemi, hem bir elektronik devre hem de birbilgisayar yazılımı kullanılarak iki farklı yöntemle gerçekleştirilmiştir. Bu ikifarklı yöntem daha sonra iyi ve kötü yanları ile karşılaştırılmıştır. Nota tanımaişleminin elektronik bir devre ile gerçekleştirilmesinde LM567 tüm devresikullanılmıştır. Düşük güçlü ton detektörü olarak da bilinen bu tüm devremaliyetinin uygun olması ve pratik kullanımının kolaylığı nedeniyle tercihedilmiştir. Her bir nota için ayrı ayrı elektronik devreler tasarlanmış, daha sonrabu devreler kullanılan uygun konnektörler vasıtası ile birleştirilmiştir. Birbirlerine paralel olarak bağlanan bu devrelerin her biri girişlerine verilen sesişaretinin frekansını kendi akortlandıkları frekans değeri ile karşılaştırırlar.Girişine verilen ses işaretinin frekansı akortlandığı frekansa eşit olan devrelerçıkışlarında 0V, farklı olan devreler ise +5V değerini verirler. Devrelerinçıkışlarına, uygun şekilde bağlanan LED'ler yardımı ile de tespit edilen notalarbelirtilirler.Bilgisayar yazılımı ile nota tanıma işleminin gerçekleştirilmesinde,yüksek hesaplama yeteneğinden dolayı Matlab paket programı kullanılmıştır.Sonuçta her iki yöntemle de nota tanıma işlemi başarı ile gerçekleştirilmiştir.Yapılan elektronik devre ve bilgisayar yazılımı farklı çalgı aletlerikullanılarak test edilmiş; sonuçlar, grafikler ve tablolar kullanılarakaçıklanmıştır. Her iki yönteminde sağlıklı sonuçlar verebilmesi ortamdakigürültü miktarına bağlıdır. Sonuçlar sistemlerde yapılacak basit değişikliklerledepolanabileceğinden daha sonra bu sonuçlar kullanılarak çalınan müziğe aitnotaların çıkarılması da sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
BASIC PROPERTIES OF VOICE AND NOTE RECOGNITIONIn this MSc thesis, note recognition processing is implemented by usingan experimental circuit and a computer simulation. These two differentapproaches are compared to according to their performance in recognitionvoice and note. In note recognition procedure, LM567 integrated circuit is usedfor in the experimental circuit. This integrated circuit is called as a low powertone detector and is preferred because of its cost and practical usageproperties. Different circuits are implemented for each note recognition andthen they are connected to each other parallel with appropriate connectors.The input frequency of the tuned circuits is compared to set frequencies. Ifthese two frequencies are equal to each other, the output signal becomes 0VDC. Otherwise, the output signal is 5V. LEDs are used to show the circuitoutput signal.TMMATLAB is used for all required computations in the note recognitionsoftware implementation.Each electronic circuit implementation and simulation software aretested on different instruments. The obtained results are shown with figuresand tables. The performance of the two proposed methods are highlydependent on noise. The lower noise, the more good results. The resultsobtained and recorded can be used for any future purposes.