Sağlık yapılarının biyosüreç ve biyoharmoloji açısından incelenmesi: Fırat Tıp Merkezi örneklemi
Examination of health buildings by visions of bioterm and biyoharmology: the example of Fırat Medical Center
- Tez No: 185465
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEVDET EMİN EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Biyoharmoloji, Biyosüreç, Sağlık Yapıları, Fırat Tıp MerkeziI, Bioharmology, Bioterm, Health Buildings, Fırat Medical CenterI
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziSAĞLIK YAPILARININ B YOSÜREÇ VE B YOHARMOLOJ AÇISINDANNCELENMES : FIRAT TIP MERKEZ ÖRNEKLEMSadık Sezgin OZANFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyomühendislik Anabilim Dalı2006, Sayfa : 90Bu çalışmada, insan hayatının ve yapılaşmanın en önemli kurumlarından birisayılabilecek sağlık yapıları ve hastaneler; son yıllarda yeni gelişen bilim dalları olanbiyosüreç ve biyoharmoloji bakış açıları ile incelenmiştir. Bir ülkenin gelişmişlik düzeyinigösteren parametreler arasında genel sağlık hizmetleri yer almaktadır. Yaşamımızın büyünbölümlerinde görülen gelişmeler ve değişmeler her şeyden önce, temel bir toplumsal görevolacak şekilde sağlık işlerine değinmektedirler. Çünkü tekniğin ilerlemesi özelikle tıpalanında göze batacak, hatta heyecanlandıracak bir biçimde gerçekleşmektedir. Sağlıkyapılarının kısaca, insan-mekan, yapı-çevre ilişkisi demek olan, biyoharmolojiçerçevesinde değerlendirilmesinin bir bütünün çok önemli bir parçası olduğu göz ardıedilmemelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisEXAMINATION OF HEALTH BUILDINGS BY VISIONS OF BIOTERM ANDBIOHARMOLOGY: THE EXAMPLE OF FIRAT MEDICAL CENTERSadık Sezgin OZANFırat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Bioengineering2006, Page : 90In this study, it is researched health buildings those are ones of most importantassociations of human life and construction sector, by the visions of new sciences what arebioharmology and bioterm. Health care is one of the parameters, that shows us developmentlevel of a country. Before all, every developments and metamorphosisses, that seems all thehuman life, touch on health care as a social mission. Thah is why the development oftechnique plays an attracting, even an exciting role especially in health sector. Evaluation ofhealth buildings by a vision of bioharmology, is explaining shortly as human-residance andbuilding-environment relations, is a very important part of the wholeness.