Kombine ultrases/aktif karbon kullanarak tekstil boyar maddesinin renk gideriminin modellenmesi ve optimizasyonu
Optimization and modeling of decolorization of textile dye matter using combined ultrasound/activated carbon
- Tez No: 185475
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ERGÜN YILDIZ, Y.DOÇ.DR. ENES ŞAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, ultrases, reaktif boya, renk giderimi, istatistikselmodelleme, optimizasyoni, Adsorption, ultrasound, reactive dye, decolorization, statistical modeling, optimization.ii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZETY. Lisans TeziKOMBİNE ULTRASES/AKTİF KARBON KULLANARAK TEKSTİL BOYARMADDESİNİN RENK GİDERİMİNİN MODELLENMESİ VEOPTİMİZASYONUM.Esra EDECANAtatürk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüKimya Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Yrd.Doç.Dr Enes ŞAYANOrtak Yönetici: Doç. Dr. Ergün YILDIZEndüstriyel kaynaklı boyar madde içeren atıksuların arıtımı zordur ve ileriarıtma tekniği gerektirir. Adsorpsiyonun bu tür atıksuların arıtımnda en yaygın ve enetkili bir yöntem olarak kullanıldığı bilinmektedir. Bu çalışmada toz aktif karbon veultrases birlikte kullanılarak Remazol Brillant Blue (reactive Blue 19) boyar maddesiihtiva eden sentetik olarak hazırlanmış atıksudan en iyi renk giderimi için boyakonsantrasyonu, süre, ultrases gücü (karıştırma hızı), sıcaklık, aktif karbonkonsantrasyonu ve pH parametrelerinin etkisi incelenmiş ve fraksiyonel faktöriyeltasarım ve ortogonal merkezi tasarım yöntemleri kullanılarak boya giderimi verimi ilgiliparametreler arasında varyans analizi yardımıyla istatistiksel modeller geliştirilmiş veoptimum değerler Matlab yardımıyla bulunmaya çalışılmıştır.2006, 45 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisOPTIMIZATION AND MODELING OF DECOLORIZATION OF TEXTILEDYE MATTER USING COMBINED ULTRASOUND/ACTIVATED CARBONMeryem Esra EDECANAtatürk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Chemical EngineeringSupervisor: Asst. Prof. Dr. Enes SAYANCo-advisor: Assoc. Prof. Dr. Ergün YILDIZThe treatment of wastewaters contained dyestuffs are difficult and it requiresspecial advanced treatment technologies. It is known that adsorption is one of themethods commonly and efficiently used for treatment for this type wastewaters. In thisstudy, the removal of Remazol Brillant Blue (reactive Blue 19) was studied usingcombined ultrasound/activated carbon and the effects of relevant parameters, namely;ultrasound power (stirring speed), temperature, time, activated carbon concentration,dye concentration and pH on the decolorization have been investigated by using thefractional factorial design and the orthogonal central composite design. The modelshave been obtained between decolorization and relevant parameters by means ofvariance analysis and optimum conditions have been found by using the matlabcomputersoftware.2006, 45 Pages