Tortum Çayı havzasının uygun alan kullanımlarının cbs ile belirlenmesi
Defining optimal area use in the Tortum- creek watershed by gis
  1. Tez No: 185477
  2. Yazar: NALAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVGİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Alan kullanım planlaması, Erzurum, CBS, havza yönetimi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Doğal ve kültürel değerlerin sürdürülebilir kullanımı ancak ekolojik yapıya uygun,optimal alan kullanım kararlarının verilmesi ile sağlanabilir.Bu araştırma 2004-2006 yılları arasında Tortum Çayı Havzasında yürütülmüştür.Coğrafi bilgi sistemi ve uzaktan algılamanın kullanıldığı çalışmada, koruma, orman,çayır-mera, tarım, turizm-rekreasyon ve yerleşim alanları için uygun kullanım haritalarıhazırlanmıştır.Hazırlanan optimal alan kullanım haritalarına göre 197 000 hektarlık alanın; 22527,8ha'ı (%10) tarım alanı, 10794,8 ha'ı (%5) çayır-mera alanı, 44315,1 ha'ı (%20) ormanalanı, 19626,6 ha'ı (%9) koruma alanı, 62359.7 ha'ı (%30) yerleşim alanı, 15089 ha'ı(%7) rekreasyon alanı olarak tespit edilmiştir.Havza ölçeğinde alan kullanım planlarının hazırlanması insanlarla doğal kaynaklararasındaki ilişkiyi güçlendirmek için gerekli bir çalışmadır. Bütün dünyada sukaynaklarının doğru ve etkin kullanılmasının gerekliliği kabul edilmiştir. Bu ise ancakhavzalarda doğru alan kullanımının sağlanması ile mümkündür. Bu çalışma ile; bundansonra yapılacak çalışmalar için envanter-veri tabanı oluşturulması amaçlanmıştır.2006, 151
Özet (Çeviri)
Sustainable use of natural and cultural values is possible provided only by makingoptimal land-use decisions under consideration of ecological structures.This study was conducted in the Tortum-creek watershed between the years 2004 and2006. In the study, where GIS and Remote sensing methods were used, the optimalmaps for preservation, forest, rangeland, agriculture, tourism and recreation andsettlement areas were drawnBased upon the prepared optimal area-use maps, it was determined that the study areawith a total area of 197 000 ha consist of 22527,8 ha (%10) cultivated land, 10794,8 ha(% 5) rangeland and pasture land, 44315,1 ha (20%) forestland, 19626,6 ha (9%)protected area, 62359,7 ha (30%) settlement area and 15089 (7%) recreation area.Preparation of land use planning in watershed scale is necessary for tightining relationsbetween people and natural resources. The whole World believe that water resourcesshould be used effectively and correctly. This could only be possible with providingappropriate land use in watersheds. With this study, it was aimed to form an inventorydatabase for the following researches.2006, 151 pagesKeywords; Land use planning, Erzurum, CBS, watershed management.