Yapılarda radyasyon kalkanı olarak kullanılan barit agregalı ağır beton elemanlarının zırh kalınlık hesaplarının belirlenmesi
Investigation of the calculations schielding thickness of heavyweight concrete members' with barite aggregates
  1. Tez No: 185537
  2. Yazar: AYŞE KAÇAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CELALETTİN BAŞYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Radyasyon, Ağır Beton, Zırhlama, Zırh Tasarımı, Radiation, Heavywight Concrete, Shielding, Shielding Design
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
iiiÖZETYAPILARDA RADYASYON KALKANI OLARAK KULLANILAN BARİTAGREGALI AĞIR BETON ELEMANLARIN ZIRH KALINLIK HESAPLARININBELİRLENMESİGelişen teknoloji ile radyasyon, tıp alanında teşhis ve tedavi amaçlı enerji üretimi gibi pekçok kullanım alanına sahip olmuştur. Radyasyondan vazgeçmek mümkün olamayacağına görezararlı etkilerini azaltacak korunma önlemleri alınmalıdır. Zaman, mesafe ve zırhlama kuralı.Zırhlama radyasyon dozunu kabul edilebilir seviyelere azaltmak amacı ile radyasyon kaynağıile birey arasına koyulan engellere denir. Zırh malzemesi seçiminde rol alan etkenlerradyasyon kaynağının çeşidi ve enerji seviyesi, malzemenin atom numarasının büyük olması,bünyesinde hidrojen iyonu içermesi ve ekonomik, yapımı kolay olan malzemelerdenoluşmasıdır. Zırh malzemesi olarak kullanılan başlıca yapı malzemeleri beton ve kurşundur.Kurşun radyasyon zırhlamasında radyasyon çeşidine göre, beton ise düşük yoğunluğa sahipolmasından ötürü zırh malzemesi olarak eksik kalabilir. Bu nedenle hem hidrojen iyonu içerenhem de yüksek yoğunluğa sahip ağır betonlar kullanılır. Ağır betonların yüksek yoğunluğasahip olmaları, agregasının ağır agregalardan oluşmasıdır. Zırh kalınlığı tasarımındazırhlanacak mekânların özellikleri de önemlidir. Zırh malzemelerinin zırh kalınlıklarınıbelirlemek için o malzemenin enerji aralığına göre onuncu tabaka kalınlıkları bilinmelidir.Bu amaçla Delphi programlama dili kullanılarak zırh kalınlıkları hesap programıgeliştirilmiştir. Uygulanan zırh kalınlığı hesaplama programında kurşun barit agregalı ağırbeton ve normal betondan oluşan zırhlar içerisinde gerek kullanım kolaylığı ve ekonomikliğigerekse radyasyon tutuculuk özellikleri ile barit agregalı ağır betonlar önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ivABSTRACTINVESTİGATİON OF THE CALCULATİONS SHİELDİNG THİCKNESS OFHEAVYWEİGHT CONCRETE MEMBERS? WİTH BARİTE AGGREGATES USAGERADİATİON SHİELDİNG İN STRUCTURESThere are many kınds of radiation so that its effect on lives and ınteractions with materials arebeing dıversıfied. comman technology bring lots of usage field to radiation like in medicineand nuclear power for thıs reason without living radiation unthınkable so must being takensome protection precautıon for reducing harmful effects to permıssıble doses. There are threebasic rules in radiation prptection. Time, distance and shielding. For reducing radiationharmfull effects to permisible doses, are being put some barriers between radiation source andinviduals is dtermined as shielding. Kind of radiation source, energy level, materrials znumber size, hydrogen component, cheap labour and easy making materrials are affectedmain roles in chosing shielding materials. Lead and concrete be able to use on radiationshielding. lead has high density and concrete has hydrogeyn in components and easy makingand cheap but no high density but if condition changes these materials are defectıve in to thisend heawyweight concrete is able to use. So both high density and hydrogen content canprovide. İt is important that shielding areas properties in shielding thickness determinationand must be knew materials tenth value layers acording to radiation energy levelsIn this study a model for calculating shielding thickness programe with using delphiprogrammıng language at the end of this study it is using heavyweight concreterecommendatory for radiation shielding.