Yaban keçisi Capra aegagrus erksleben 1777'nin popülasyon ekolojisi
Population ecology of wild goat Capra aegagrus erxleben 1777 in Isparta
  1. Tez No: 185595
  2. Yazar: EBUBEKİR GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İDRİS OĞURLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Turkey, Wild goat, Capra aegagrus, Ecology
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
iiiÖZET?Isparta Yöresinde Yaban keçisi Capra aegagrus Erxleben 1777'ninPopulasyon Ekolojisi?Yaban keçisi'nin populasyon ekolojisi üzerine yapılan bu çalışma, 2001-2005 yıllarıarasında Isparta il sınırları içinde gerçekleştirilmiştir. Çalışma, genel sörvey,envanter ve münferit gözlemler olmak üzere üç aşamada gerçekleştirilmiştir. Busüreç içinde öncelikle avcılar ve yöre halkıyla röportajlar yapılmıştır. Sonrasındaelde edilen verilere dayanılarak yaban keçisinin bulunduğu söylenilen tüm mevkileryaz ve kış mevsimlerinde, doğum sonrası ve üreme dönemi periyotları içindegidilerek gözlenmiş ve bu gözlemler sonucunda hayvanın bulunduğu üç alan(Müezzinler, Yeşilyurt ve Aşağıgökdere) belirlenerek çalışma buralardayoğunlaştırılmıştır. Belirlenen bu alanlarda yapılan envanter çalışmalarında memelipopulasyonlarında kullanılan yoğunluk tahmin metotlarından ?Belirli NoktalardaBekleyip Sayma / Nokta Sayım? metodu kullanılmıştır. Bunun yanısıra, bu tarihlerarasında özellikle habitat envanteri ve populasyon karakteristiklerine ait verileri eldeetmek için münferit olarak arazi gözlemleri yapılmıştır. Çalışma süresince toplam155 gün arazide kalınmıştır.Bu çalışmada 448 gözlem yapılmış, populasyon büyüklüğü 267 olarak tespitedilmiştir. Cinsiyet oranları; %28 erkek, %24 dişi ve %45 yavru olarakbelirlenmiştir. Populasyon yoğunluğu 1.49 hayvan/100 ha., yaklaşık erkek/dişi oranı1:0.86 dır. Dişilerin %70 2, %27 1 ve %3 oranında 3 yavru doğurduklarıgözlenmiştir. Yılda dişi başına düşen yavru miktarı ise yaklaşık 1.76, kısır dişi oranıise %6 dır.Sahada 52 familyaya mensup 163 bitki türü teşhis edilmiştir. Diet kompozisyonununise yıl boyunca değişiklik gösterdiği belirlenmiştir. Buna göre yaban keçilerininbaşlıca gıdaları yaz mevsiminde otlar, sonbaharda mantarlar -özellikle Lactoriusdelicious-, kış mevsiminde Quercus coccifera kozalakları ve ilkbahardasümbüllerden -özellikle Muscari spp. ve Bellevalia spp.- meydana gelmektedir.Anahtar Kelimeler : Isparta, Yaban keçisi, Capra aegagrus, Ekoloji
Özet (Çeviri)
ivABSTRACT?Population Ecology of Wild Goat Capra aegagrus Erxleben 1777in Isparta, TURKEY?Carried out in Isparta, this thesis is? aim was to obtain population ecology of WildGoat Capra aegagrus Erxleben 1777. Throughout the study period from 2001 to2005 observations were made. Field studies were conducted during 155 days. Thisstudy was carried out three stage; survey, inventory and observations. Firstinterviews were made hunters and people living in the study area. After determiningof observed wild goat localities, inventories were registered on breeding and matingperiods between 2002 and 2005 in these localities. Point count method was used ininventories.In this study, totally, 448 observations were made and population size was foundabout 267. Sex structure, on average, was 28% males, 24% females and 45% younggoats. Population density was 1.49 animals /sq.km. Average male/female ratio was1:0.86. The number of birth ratio per female was determined as 70% 2, 27% 1 and3% 3. Overall maximal amount of kids per female per year was 1.76. Infertile femaleratio was 6%.However 163 plant species from 52 families were identified in the study area. Dietcomposition could change throughout the year. The predominant food was grasses insummer, mushrooms, especially Lactorius delicious, in autumn, Quercus coccifera inwinter and hyacinths, especially Muscari spp. and Bellevalia spp., in spring.