Tavuk gübresinden biyogaz üretim potansiyelinin araştırılması
Investigation of biogas production potential from chicken manure
- Tez No: 185597
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL TOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyogaz, anaerobik çürüme, tavuk gübresi, Biogas, anaerobic digestion, chicken manure
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
iiiÖZETTavuk Gübresinden Biyogaz Üretim Potansiyelinin AraştırılmasıGeleneksel enerji kaynaklarının tükenebilir nitelikte oluşu ve rezervlerin önümüzdekiyıllarda tükenme boyutlarına ulaşması insanlığı yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarınayöneltmiştir. Günümüzde yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları olarak güneş, rüzgar,biyokütle vb. enerji kaynakları kullanılmakta ve kullanımı artarak devam etmektedir.Tavuk gübresinden anaerobik ayrışma ile biyogaz üretimi önemli bir alternatif enerjikaynağıdır. Bu yolla ürün kalıntıları temiz, kullanılabilen ve yüksek enerji içeriklibiyogaza dönüştürülmektedir. Anaerobik prosesin avantajları; yüksek derecede atıkstabilizasyonu, patojen giderimi, oksijen ihtiyacının olmaması, biyogaz üretimi veayrışmış ürünün gübre olarak tarımda kullanılması olarak sayılabilir.Bu çalışmada tavuk gübresinden laboratuar ölçekli anaerobik çürütme reaktörleri ilebiyogaz üretim potansiyeli incelenmiştir. Reaktörler sıcaklığı elektrikli ısıtıcı ile 35 ±1ºC'de tutulan su banyosuna yerleştirilmiştir. Çalışmalar 2 etap halinde yürütülmüştür.1.etapta aşı oranı %10 (hacimce)'da sabit tutularak katı madde oranları %2.5, %5, %10ve %15'e ayarlanmıştır. 2.etapta ise katı madde oranı %10'da tutularak aşı oranları %0ve %2.5 olacak şekilde düzenleme yapılmıştır. Biyogaz bileşimi orsat cihazı kullanılarakbelirlenmiştir. Biyogaz miktarı ise ölçeklendirilmiş olan gaz toplama kaplarındanokunup kaydedilmiştir. 90 gün boyunca takip edilen deneyler sonucunda katı maddeninartmasıyla birim katı madde başına biyogaz üretiminin azaldığı, aşı oranının artmasıylabirim katı madde başına biyogaz üretiminin bir miktar arttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ivABSTRACTInvestigation of Biogas Production Potential from Chicken ManureThe traditional energy resources are consuming. So the danger of consuming of theresources by years directs human being to find new and renewable energy resources.Today, the using of a new and renewable energy sources such as solar, wind andbiomass are increasing day by day. Biogas production from chicken manure withanaerobic digestion is an important alternative energy source. By this way, waste isconverted to biogas which has hygienic, useable and high energy content. Theadvantages of anaerobic processes include high degree of waste stabilization, reductionin pathogens, no oxygen requirements, production of biogas, and agricultural applicationof decomposed product.In the study, the potential of biogas production from chicken manure was investigatedby using a laboratory scale anaerobic digestion reactors. These reactors were placed intowater batch operated at 35 ±1 ºC with electric heater. Studies were carried out in twostages. At first stage, solid ratios were regulated to 2,5%, 5%, 10% and 15% while rateof inoculation was 10 % (volumetric). At second stage, inoculation ratios were regulatedto 0% and 2.5% while rate of solid was 10 % (volumetric). Biogas composition wasdetermined by using orsat apparatus. Biogas quantity was recorded by manual fromscaled gas collection tank. During 90 days, the end of experiments, biogas productionper solid decreased with increasing of solid ratios, and increased a bit with increasing ofthe inoculation ratios.