Anaerobic treatability and biogas generation potential of broiler and cattle manure
Et tavuğu ve büyükbaş hayvan gübresinin anaerobik arıtılabilirliği ve biyogaz üretim potansiyeli
- Tez No: 119358
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKSEL N. DEMİRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Anaerobic, broiler, cattle, manure, codigestion, acclimation, temperature IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
öz ET TAVUĞU VE BÜYÜKBAŞ HAYVAN GÜBRESİNİN ANAEROBİK ARITILABİLİRLİĞİ VE BİYOGAZ ÜRETİM POTANSİYELİ Güngör, Gamze Yüksek Lisans Tezi, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Göksel N. Demirer Ağustos 2002, 133 sayfa Bu çalışmada et tavuğu ve büyükbaş hayvan gübresinin anaerobik olarak arıtılabilirliği ve biyogaz üretim potansiyeli araştırılmıştır. Bu amaçla tavuk ve büyükbaş hayvan gübresi ile bunların değişik oranlardaki karışımları (%100 tavuk; %75 tavuk and %25 büyükbaş hayvan; %50 tavuk and %50 büyükbaş hayvan; %25 tavuk and %75 büyükbaş hayvan; and %100 büyükbaş hayvan gübreleri) kullanılarak kesikli anaerobik reaktör deneyleri gerçekleştirilmiştir. Bu karışımlar üç farklı başlangıç Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) (12,000 mg/1, 53,500 mg/1 ve 148,900 mg/l) ve Toplam Katı (TK) (%1.6, %7.1 and %20) konsantrasyonuna sahiptir. Besin takviyesinin etkisini belirlemek üzere bu deneyler hem Basal Ortam (BO) içeren hem de içermeyen reaktörlerde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonucunda, toplam KOÎ giderim veriminin en düşük başlangıç KOİ' sine sahip reaktör setinde ortalama %40 civarında olduğu veverimin tavuk gübresi için organik konsantrasyonu arttıkça düştüğü görülmüştür. Diğer taraftan, büyükbaş hayvan gübresinin anaerobik olarak arıtımının test edilen üç organik konsantrasyonunda da %40 civarında toplam KOİ giderimi ile mümkün olduğu sonucuna varılmıştır. Toplam KOÎ'nin sadece %10'unu çözünmüş formda olduğundan çözünmemiş KOÎ'nin de %30 oranında arıtıldığı görülmüştür. Ayrıca mikroorganizmaların atığa alışmasının ve sıcaklığın etkisi incelenmiştir. Mikroorganizmaların daha önceden atığa alışmalarının KOÎ giderim verimini ve biyogaz üretimini arttırdığı görülmüştür. Bunun yanında çevresel sıcaklıkta, anaerobik arıtım veriminin ve biyogaz üretim potansiyelinin hem alışmış hem de alışmamış kültür için 35°C'dekine kıyasla daha az olduğu gözlemlenmiştir. Anahtar Kelimeler. Anaerobik, et tavuğu, büyükbaş hayvan, gübre, birlikte arıtım, alıştırma, sıcaklık vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANAEROBIC TREATABILITY ANB BIOGAS GENERATION POTENTIAL OF BROILER AND CATTLE MANURE Güngör, Gamze M.S., Department of Environmental Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Göksel N. Demirer August 2002, 133 pages In this study, anaerobic treatability and biogas generation potential of broiler and cattle manure were investigated. For this purpose, anaerobic batch reactor experiments were performed using cattle and broiler manure and their mixtures in different ratios (100% broiler, 75% broiler and 25% cattle; 50% broiler and 50% cattle; 25% broiler and 75% cattle; and 100% cattle wastes). These manure mixtures had three different initial COD (12,000 mg/1, 53,500 mg/1 and 148,900 mg/1) and TS (1%, 4.3% and 12%) concentrations. In order to determine the effect of nutrient addition, these experiments were conducted both with and without Basal Medium (BM). At the end of the study, the efficiency of total COD removal was found to be around 40% in the set of reactors having lowest COD and to decrease with increasing organic concentration for broiler manure. On the other hand, anaerobic digestion of cattle manure was possible at all three concentrations tested with total COD reduction around 40%. Since only 10% of total COD was msoluble, about 30% particulate COD reduction was observed Furthermore, the effect of microbial acclimation and digestion temperature was investigated Acclimation of microorganisms to the wastes increased the efficiency of COD reduction and biogas production. Moreover, anaerobic digestion efficiency and biogas production potential were lower at ambient temperature compared to 35°C both for acclimated and unacclimated cultures.