Bazı polimer-kil kompozitlerinin metal tutma özelliklerinin incelenmesi
The Investigation of metal sorption of some polymer-clay composites
- Tez No: 185599
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, akrilonitril, pomza, kompozit, Freundlich veLangmuir izotermleri, AAS, Adsorption, acrylonitrile, pumice, composite, Freundlich and Langmuirisotherms, AAS
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
iiiÖZETBazı Polimer-Kil Kompozitlerinin Metal Tutma ÖzelliklerininİncelenmesiBu çalışmada, adsorpsiyon yöntemiyle sulu çözeltilerden ağır metallerinuzaklaştırılması amaçlanmıştır. Bunun için, pomza ve akrilonitril ile kompozitikullanılmıştır. Kompozit S.D.Ü. Kimya laboratuarında sentezlenmiş ve FT-IR, SEM,X-Ray ve UV ile karakterize edilmiştir. Cu(II), Zn(II), Cd(II), Cr(III), Cr(VI)metalleri için çözeltiler hazırlanmıştır. Pomza ve kompozit Cu(II), Zn(II), Cd(II),Cr(III) ve Cr(VI) çözeltileri ile muamele edilmiş ve metal adsorpsiyonuna pH,sıcaklık, adsorban miktarı, metal derişimi ve zamanın etkileri ayrı ayrı incelenmiştir.Ayrıca Freundlich ve Langmuir izotermlerinin adsorpsiyon parametreleri (k, n, As,Kb) ve termodinamik parametreler (âH ve âG0) hesaplanmıştır. Ölçümler AAScihazıyla yapılmıştır. Sonuçlar pomzanın ve poliakrilonitril-pomza kompozitininadsorban olarak kullanılabileceğini göstermiştir. Ayrıca adsorpsiyona etki eden pH,sıcaklık, adsorban miktarı, metal konsantrasyonu ve zaman parametrelerindeki artışınsorpsiyonu artırtığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ivABSTRACTThe Investigation of Metal Sorption Properties of SomePolymer-Clay CompositesIn this study, it is aimed to take away heavy metals from aqueous solutions usingbatch adsorption method. For this reason, pumice and its composite with acrylonitrileare used. The composite is synthesized in Suleyman Demirel University ChemistryLaboratory. It is characterized by FT-IR, X-ray, UV and SEM. The solutions forCu(II), Zn(II), Cd(II), Cr(III), Cr(VI) metals are prepared. Pumice and composite aretreated with these solutions. The effects of pH, temperature, adsorbent dosage, metalconcentration and time to metal sorption are investigated. In addition, the adsorptionparameters of Freundlich and Langmuir isotherms (k, n, As, Kb) and thermodynamicparameters (âH and âG0) are calculated. AAS is used for measurements. As a result,pumice and PAN-pumice composite can be use as adsorbents. The sorption increasedwith the increasing of pH, temperature, adsorbent dosage, metal concentration andtime.