Restoran bar işlevi kazandırılmış tarihi mekanlarda yapay aydınlatmayla atmosfer yaratma
Creating atmosphere with artificial lighting in historical spaces which are refuntioned as restaurant and bar
- Tez No: 185612
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BURAK TANSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Aydınlatma, Yapay Işık, Tarihi Mekan, Atmosfer, İçMekan, Lighting, Artificial Light, Historical Space, Atmosphere, Interior
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
Işık olmadan görme olayı gerçekleşemez. Görsel algılamada önemli bir yeresahip olan ışık, insanların kontrol etmek istedikleri bir konudur. Doğal ışığınyetmediği yerlerde yapay ışıktan yararlanılmıştır. Günümüzde yapayaydınlatma bir bilim dalı olarak kabul edilmiştir. Yapılan çalışmalarla, mimariiçin yapılan aydınlatmanın bir lüks değil; bir gereklilik olduğu anlaşılmıştır.Görsel konfor şartlarının sağlanmasının, insan sağlığı açısından da önemliolduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca aydınlatmanın psikolojik yönünün de olduğugörülmüştür.Mekan algılamasında, yapay aydınlatmanın önemli bir yeri olduğu birgerçektir. Çoğu kişinin varlığının hissettiği ancak tanımını yapamadığıatmosfer konusu da yapay aydınlatmanın bir parçasıdır. Sinema, tiyatro gibigörsel sanatları da ilgilendiren atmosfer konusu günümüze kadar pekişlenmemiştir. Ancak atmosfer konusu iyi anlaşılırsa kazandıracakları çokfazladır.Tarihi mekanlarda atmosfer konusu ayrı bir önem taşımaktadır. Tarihimekanlar açısından zengin ülkemizde, bu tür mekanları bozmadan, tarihikarakteristik özelliklerini vurgulamak önemlidir. Bu mekanların yeniden işlevkazandırılması ise bir gerekliliktir. Orijinalliği korunarak işlev verilmişmekanlar gelecek nesillere aktarılabilir. Ancak işlev verilirken kimliklerinikaybeden mekanlar değer de kaybederler.Bir mekanın karakteristik özelliklerini ancak görsel algılama yoluylaanlayabiliriz. Bu bakımdan mekanda kullanılacak ışık, görsel algılamamızıdolayısıyla mekanı algılamamızı etkiler. Işıkla birlikte oluşturulacak atmosfer,mekanın kimliğini vurgular.Bu çalışmada, ışığın mekan için bir aksesuar olmadığı, atmosfer kavramınınbir parçası olduğu, tarihi mekanlar üzerinden vurgulanmıştır. Restoran barişlevi kazandırılmış tarihi mekanlarda yapay aydınlatma konusuna bağlıolarak birinci bölümde mekan kavramı ve tarihilik değeri incelenmiş, görmeve algılamadan yola çıkılarak mekan algısı araştırılmış ve algılamaya etkieden faktörler incelenmiştir. İkinci bölümde yapay aydınlatmanın amacı,önemi vurgulanmış, yapay aydınlatmanın gelişimi araştırılmış ve aydınlatmabiçimleri mekana katkısı ile birlikte anlatılmıştır. Üçüncü bölümde, atmosferkavramına değinilmiştir. Bu bölümde iç mekanda yapay aydınlatmaylaatmosfer yaratma kavramı örneklerle incelenmiş ve atmosferin yapayaydınlatma ile oluşturulmasının detayları araştırılmıştır.Sonuç olarak, atmosfer kavramı tanımlanmış, tarihi mekanlar için önemli olanatmosfer kavramının yapay aydınlatma ile oluşturulabileceği saptanmıştır.Aydınlatmanın özellikle tarihi mekanlar için bir gereklilik olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
It is impossible to eventuate the event of vision without light. Light has animportant place in visual perception that people always want to control.Where the natural light isn?t enough in a space, the advantages of artificiallight will be denived. Nowadays artificial lighting is accepted a discipline. Withthe studies it is understood that lighting is not a luxury but a necessary forusing in architecture. It is proved that supplying visual comfort conditions isimportant also for the human healty. Besides it is occured that lighting has apsychological effect.It is a reality that the artificial lighting is very important for spatial perception.The subject of atmosphere is a part of artificial lighting which many peoplecan not define the meaning but only feel its presence. The topic ofatmosphere, which is also concerned in visual arts like cinema and theater,is not studied much until nowadays. But if the topic of atmosphere isunderstood well, the advantages will be a lot.The topic of atmophere is also important for the historical spaces. It is veryimportant to emphasize the characteristic properties of these spaces withoutruining, them in our historically rich country. Refunctioning of these spaces isalso necessity. By protecting the original valves which is bought in function,can be transfered to next generation. But while functioning , if a space lost itsidentification, it will also lost its value.We only can understand the characteristic properties of spaces by visualperpection. That is why the artificial light in space affects both visual andspace perpection. The atmosphere, which will be occured with the light ,willemphasized the identification of the space.By using historical spaces in this study it is emphasized that lighting isn?t aaccesory for the space unlike it is a part of atmospherical concept. In the firstsection about artificial lighting in the historical spaces ,which are refunctionedas bar and restaurant,is analysed the space concept and the historical value ,the spactial perpection by using vision and perception is analysed and thefactors which is imposed the perpection is also studied. In the second sectionthe aim and the important of artificial lighting is empharical, the developmentof artificial lighting and the formats of lighting are explained with thecontribution in spaces together. In the third section is refered the atmosphereconcept. In this section the definition of atmosphere is made, the atmosphereis sepereted into its components and these components are analysed one byone. In the fourth section creating atmosphere with the artificial lighting in theinterior is analysed with the examples and the details of composing theatmosphere with artificial ligthing is studied.As a result the atmosphere concept is defined and it is stated that theatmosphere concept ,which is important for the historical spaces,can becomposed by the artificial lighting It is appered that lighting is necesseryespecially for the historical spaces.