Kaydırılmış frekansta iç eşdeğerlik metodunu kullanarak çoklu frekansta elektormanyetik saçlıma formülasyonu
Multi-frequency electromangnetic scattering formulation using shifted frequency internal equivalence
  1. Tez No: 185622
  2. Yazar: ERCÜMENT KARAPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN KÖKSAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Frekans Uzamı Elektrik Alan Integral Denklemi, AlanIntegral Denklemleri, Momentler Yüntemi, Nümerik Modelleme, Coklu FrekanstaAnaliz, Tekillik, Frequency Domain Integral Equation, Electric and Magnetic FieldIntegral Equations, Method of Moments, 2D Structures, Numerical Methods, Singularity Extraction
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu calısmada yeni bir yüntem olan Kaydırılmıs Frekansta Ic Esdeğerlik Ilkesikullanılarak genis bir frekans bandında sacılma problem analizi yapılmıstır. Lite-ratürde cüzümlenmis problemler KFIE ilkesi ile incelenerek yüntemin doğruluğuanaliz edilmis ve KFIE ilkesinin uygulanma sartları ortaya konmustur. Ilkeninteorisi formülasyonu verilerek acıklanmıstır. Problemlerin cüzümlenmesi ünceliklebilinen Momentler Yüntemi ile yapılmıs, müteakiben elde edilen sonuclar KFIEilkesinden elde edilen sonuclar ile karsılastırılmıstır. Calısmada iki boyutlu geo-˙ ilkesi kullanılarak yapıların yüzeyindeki elektro-metriler incelenmistir. KFIE manyetik alan dağılımı ve uzak alandaki Radar Kesit Alan (RKA) değerlerihesaplanmıstır. Calısma sonucunda KFIE ilkesinin uygulama sonucları analizedilmis ve kullanım alanları ortaya konmustur. Calısmanın bu alanda arastırmayapanlar icin gerek nümerik analiz yüntemlerine ısık tutması gerekse yeni biryüntem olan KFIE'nin uygulama sonuclarını literatüre kazandırması açısından ünemli olacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Scattering problem is analyzed in a large frequency band by a new method, usingShifted Frequency Internal Equivalence (SFIE). The accuracy of the method isinvestigated by solving the problems in the literature and the application con-ditions of the method is explained. In addition to this, theoretical backgroundof the method is explained by elaborating the formulation of the method. Af-ter finding the solution of the problems by the well-known Method Of Moments(MoM), the results of MoM solutions are compared to the result of the solutionby SFIE. 2D geometries are studied in this thesis. The field distribution in the2D structures and the far field Radar Cross Section (RCS) values are calculated.As a result of the study, the benefit of the application of SFIE is analyzed andusage of the method is detailed. It is thought that the thesis results are importantsince it introduces the application of the SFIE to multifrequency EM scatteringand evaluates its performance.