Nehir yatağı filtrasyon prosesi ile model kirleticinin biyolojik arıtımı
Biological treatment of model pollutant using riverbank filtration process
  1. Tez No: 185621
  2. Yazar: EMİNE SEVİL ÇOKGÜRSES
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELİM SANİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Nehir yatağı filtrasyonu, taşınım, biyolojik arıtım, gözenekliortam, çözünmüş organik kirleticiler, yerinde biyolojik iyileştirme, Riverbank filtration, transport phenomena, biological treatment, porousmedia, dissolved organic pollutants, bioremediation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Gözenekli yapıda model çözünmüş organik kirleticilerin (glikoz, fenol, Ankara Çayı)ve Pseudomonas bakterisinin taşınım profilleri ve kirli bir nehir suyunun (AnkaraÇayı) laboratuar ölçekli ortamda simule edilmiş nehir yatağı sistemi kullanılarak arıtımsürecinin başlaması izlenmiştir. Çözünmüş kirleticinin arıtımının biofilm oluşumu ilebaşladığı gösterilmiştir. Bu biyofilm oluşumunun biyolojik yerinde iyileştirmeuygulamalarında ve su kirliliğini önlemede kullanılabileceği gösterilmiştir. Çalışma içintopraktan izole edilmiş Pseudomonas türü bakteriler kullanılmıştır. Taşınım deneyleritemiz ve biyofilm oluşmuş filtre yataklarında 4 ayrı set olarak birbirini izleyenzamanlarda çalıştırılmıştır. Ayrıca nehir yatağının homojen ve heterojen oluşununproseslere etkisi çalışılmıştır. Çalışmanın sonunda mikroorganizmaların filtreyüzeylerine dağılımları da belirlenmiştir. Porosite biyofilm oluşumu ile azalmaktadır.Çözünmüş ve partikül maddenin kolondan geçiş zamanları ve profilleri de biyofilmoluşumundan etkilenmektedir. Çoklu ortamda taşınımda çözünmüş madde vemikroorganizmaların kromotografik dışlama profil sergilediği görülmüştür. Heterojensistemde gözenek boşluklarının daralmasının parçacıkların yüzeyle etkileşiminiartırdığı bununda taşınıma engelleyici bir faktör olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Transport profile of dissolved pollutants (glucose, phenol, Ankara Çayı) andparticulate matter as well as initiation of treatment in the polluted river water (AnkaraÇayı) are observed in a laboratory scale simulated river bank system. It is shown thattreatment of dissolved pollutant is initiated with the formation of biofilm. This showsthat biofilm formation can be used in bioremediation and pollution preventionapplications. Soil isolate Pseudomonas type microorganisms are used during thestudy. Experiments were conducted in four precleaned and biofilm formed filter bedsin consecutive sets. In addition to that effects of filter bed homogeneity andheterogeneity on the processes are studied. Distributions of microorganisms on thesurfaces are also determined at the end of the study. Porosity is reduced with theformation of biofilm. Transport time and profile of dissolved and particulate matterfrom the column is affected from the biofilm formation as well. Transport of dissolvedmatter and microorganisms in multiphase media showed chromatographic exclusionprofile. In heterogeneous system reduction of porosity increases the interaction ofparticles with the surfaces which leads to retardation during transport.