Silajlık mısır ve sorgumun çarpmalı tip silaj makinasıyla hasadında makinaya ait bazı yapısal va işletme özelliklerinin kıyma uzunluğu ve enerji tüketimine etkisi
The effects of the lenght chopping and energy consumption of some structural and operating features belongs to machine used in harvesting with flail forage harvesting machine of the silage corn and sorghum
- Tez No: 185644
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET ARİF BEYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: kıyma boyu, özgül kesme enerji tüketimi, özgül toplam enerji tüketimi
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmada, silajlık mısır ve sorgumun çarpmalı tip silaj makinasıyla hasadında,kıyma uzunluğu ve enerji tüketimleri belirlenmiştir. Ayrıca, bıçak çevre hızı ve aynıdüzlemdeki çevresel bıçak sayısının kıyma boyu ve enerji tüketimine etkileri araştırılmıştır.Elde edilen sonuçlar, mısır için, bıçak çevre hızının 20 m/s'den 45 m/s'eyükselmesiyle ortalama kıyma boyu 128.7 mm ile 101.7 mm arasında değişerek azalmagöstermiştir. Bıçak çevre hızı ve aynı düzlemdeki çevresel bıçak sayısının artmasıyla, özgülkesme enerjisi tüketimi 0.84 kWh/t k.m. ile 6.66 kWh/t k.m., özgül toplam enerji tüketimi1.65 kWh/t k.m. ile 29.27 kWh/t k.m. arasında değişerek artış göstermiştir. Sorgum için ise,bıçak çevre hızının 20 m/s'den 45 m/s'e yükselmesiyle ortalama kıyma boyu 147.1 mm ile78.5 mm arasında değişerek azalma göstermiştir. Bıçak çevre hızı ve aynı düzlemdekiçevresel bıçak sayısının artmasıyla, özgül kesme enerjisi tüketimi 1.74 kWh/t k.m. ile8.76 kWh/t k.m., özgül toplam enerji tüketimi 4.02 kWh/t k.m. ile 36.90 kWh/t k.m. arasındadeğişerek artış göstermiştir. Yapılan istatistik analiz sonuçlarına göre, dikkate alınanfaktörlerin kıyma uzunluğunu, özgül kesme enerjisi tüketimini ve özgül toplam enerjitüketimini önemli düzeyde etkilediği belirlenmiştir. Ayrıca, kıyma uzunluğunun, özgül kesmeenerjisi tüketiminin ve özgül toplam enerji tüketiminin; bıçak çevre hızı ve aynı düzlemdekiçevresel bıçak sayısı faktörlerine bağlı olarak hesaplanmasında, yüksek tahmin olanağısağlayan regresyon eşitlikleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the lenght copping and energy consumptions are determined inharvesting of silage corn and sorghum with flail forage harvesting. Besides, the cutterperidheral speed and energy consumption are searched.The results obtained showed for corn that while speed of the cutter peridheralincreases from 20 ms -1 to 45 ms -1 , the average lenght chopping decreases changingbetween 128.7 mm and 101.7 mm. With the increase in the cutter peridheral speed and thenumber of the circular cutter on the same plain show an increase in the level of specificcutting energy consumption changing between 0.84 kWh/t d.m. and 6.66 kWh/t d.m. andan increase in specific total energy consumption changing between 1.65 kWh/t d.m. and29.27 kWh/t d.m.. For sorghum, with the increase of the cutter peridheral speed from20 ms -1 to 45 ms -1 , the average lenght chopping shows a decrease changing between147.1 mm and 78.5 mm. With the increase in the cutter pehidheral speed and the number ofthe circular cutter on the plain, specific cutting energy consumption shows an increasechanging between 1.74 kWh/t d.m. and 8.76 kWh/t d.m. and specific total energyconsumption changing between 4.02 kWh/t d.m. and 36.90 kWh/t d.m.. According to theresults of statistic analyse, it is determined that notable factors effect the lenght chopping,specific cutting energy consumption and the specific total energy consumption,significantly. In addition, the regression equilities providing the possibility of highlyestimation are determined in calculating of the lenght chopping, specific cutting energyconsumption and the specific total energy consumption; depending on the factors of thecutter peridheral speed and the number of the circular cutter on the plain.Key Works: lenght chopping, specific cutting energy consumption specific total energyconsumption.