Linolenik asit oranı düşük keten (Linum usitatissimum L.) çeşitlerinin geliştirilmesinde embriyo kültürü tekniğinin kullanım potansiyelinin belirlenmesi
Determination of application potentially of embryo culture tecnuque for loww linolenic acid content of linseed (Linum usitatissimum L.) varieties
- Tez No: 185651
- Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Ziraat, Biotechnology, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Keten (L. usitatissimum L.), embriyo kültürü, yağ asitleri, Linseed-flax (L. usitatissimum L.), embryo culture, fatty acids
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırma; düşük linolenik asit oranına sahip keten çeşitlerinin geliştirilmesindeembriyo kültürü tekniğinin kullanım potansiyelinin belirlenmesi amacıyla, OndokuzMayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümünde, 2004-2006 yıllarındayürütülmüştür.Kallus ve bitkicik oluşumu bakımından; araştırmada kullanılan % 12 şeker içerenMonnier (1990B), % 0 ve % 1 şeker içeren B5 ve % 3 şeker içeren LS2.5 besi ortamlarıiçersinde en iyi sonuç LS2.5 besi ortamından elde edilmiştir.Araştırmada Monnier besi ortamına, ebeveynlerden 400 ve melezkombinasyonlardan 1038 olmak üzere toplam 1438 embriyo kültüre alınmış ancak buembriyolarda farklılaşma sağlanamamıştır.Şeker içermeyen B5 ortamında ise, ebeveynlerden 21 ve melezkombinasyonlardan 104 olmak üzere toplam 125 embriyo kültüre alınmış ve buembriyolardan da farklılaşma sağlanamamıştır.% 1 şeker içeren B5 ortamında kültüre alınan 73 ebeveyn embriyosundan 4 tanebitki ve 218 melez kombinasyon embriyosundan 10 tane bitki elde edilmiştirLS2.5 besi ortamında kültüre alınan toplam 720 embriyodan 217 kallus ve 109bitki elde edilmiştir. Bu ortamda kültüre alınan 275 ebeveyn embriyosundan 74 kallusve 27 bitki; 445 melez kombinasyon embriyosundan 143 kallus ve 82 bitki eldeedilmiştir.Embriyolar; Monnier besi ortamında tozlanmadan itibaren 3., 4., 5. ve 6. günlerde,B5 ve LS2.5 besi ortamlarına ise, 5., 6., 7., 8., 9. ve 10. günlerde kültüre alınmıştır. Enyüksek başarı oranı B5+% 1 şeker içeren besi ortamında kültüre alınan ebeveyn vemelez kombinasyonlarda 9 günlük embriyolardan elde edilirken; en iyi sonucun alındığıLS2.5 besi ortamında ise 8 günlük embriyoların kültüründen elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out at the University of Ondokuz Mayıs, faculty ofAgriculture, Department of Field Crops during 2004-2006 to determine the applicationpotentialy of embryo culture technique for low linolenic acid content of linseedvarieties.According to formation of callus and plantlet, the best result was obtained fromthe LS2.5 medium between the tested 12 % sugar contented Monnier (1900B), 0 % and1 % sugar contented B5 and 3 % sugar contented LS2.5 medium.In this research, a total of 1438 embryos - 400 from parents, 1038 from hybridcombinations - were cultivated on the Monnier medium, but no callus induction anddifferentiation was provided.On the B5 medium, which contains no sugar, a total of 125 embryos - 21 fromparents, 104 from hybrid combinations - were cultivated, but no differentiation wasprovided again.It was determinate, that 4 plants were obtained from cultivated 73 parentalembryos and 10 plants were obtained from cultivated 218 hybrid embryos on the B5medium which include 1 % sugar.In the LS2.5 medium, a total of 217 callus and 109 plants were obtained fromcultivated total 720 embryos. A total of 74 callus and 27 plants were found fromcultivated parental embryos and 143 callus and 82 plants were found from cultivated445 hybrid embryosThe embryos were cultivated 3, 4, 5 and 6 days after pollination on Monniermedium, whereas they were cultivated in 5, 6, 7, 8, 9 and 10 days after pollination onB5 and LS2.5 medium. The highest success ratio were obtained from 9 daily oldembryos cultivated on 1 % of sugar contented B5 medium in both parents and hybridcombinations whereas in the LS2.5 medium, where the best results were obtained, thehighest success ratio was obtained from cultivated of 8 daily embryos even in parentsand hybrid combinations.