TKV Gümüşhacıköy Kırsal Kalkınma Projesi'nin çiftçiler üzerindeki etkilerinin sürdürülebilirliğinin saptanması
The sustainability impact assessment of TKV Gümüşhacıköy Rural Development Project
- Tez No: 185678
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KÜRŞAT DEMİRYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kırsal kalkınma, etkilerin sürdürülebilirliği, lojistik regresyon, Rural development, sustainability impact analysis, logistic regression
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 266
Özet
iÖZETSon elli yıl içinde gelişmekte olan ülkelerin kalkınma süreçlerinde çeşitlideğişiklikler meydana gelmiştir. Tarımda verimlilik artışı olarak adlandırılan tarımsalkalkınma, 1950'li yıllarda en fazla vurgulanan söylem olarak karşımıza çıkmaktadır.Daha sonraları üretim kaynaklarının ve özellikle doğal kaynakların ve ekonomiketkilerin sürdürülebilir kullanımı daha fazla önem kazanmaya başlamıştır. Günümüzdesürdürülebilir kırsal kalkınma kavramının en fazla vurguladığı nokta ise geleceknesillerin doğal kaynaklardan en azından günümüz insanları kadar yararlanabilmesininsağlanması olarak açıklanmıştır.Araştırmanın temel amacı Türkiye Kalkınma Vakfı (TKV) GümüşhacıköyKırsal Kalkınma Projesi'nin hedef kitle olarak seçtiği üreticiler ve girişimciler üzeridekietkilerinin sürdürülebilirliğinin saptanmasıdır. Araştırmada proje kapsamında olan 8köy ile birlikte gerekli karşılaştırma yapılabilmesi için proje kapsamında bulunmayan 9köy incelenmiştir. Buradan hareketle projenin üreticiler ve girişimciler üzerindekietkilerinin sürdürülebilirliği ve proje kapsamında ve kapsam dışında bulunan köylerarasındaki etkileşim düzeyi araştırılmıştır.Araştırmanın birincil ve temel materyalini, proje faaliyetlerinden yararlananüreticiler ve proje dışı köylerdeki üreticilerle ve girişimcilerle yapılan anket, mülakat vegözlem çalışmaları oluşturmaktadır. İkincil kaynak olarak ise TKV faaliyet raporları veliteratür taramasından yararlanılmıştır. Projenin etkilerinin sürdürülebilirliğininsaptanması amacıyla Etkilerin Sürdürülebilirliğinin Saptanması yaklaşımı ve bunuetkileyen faktörlerin belirlenmesinde ise Lojistik Regresyon Analizi uygulamasındanyararlanılmıştır.Araştırma sonuçları, üreticilerin %64,82'sinin proje faaliyetlerini sürdürmeeğiliminde olduklarını ortaya çıkartmıştır. Bununla birlikte yaş, tarım dışı iş ve sosyalgüvenlik durumu gibi faktörlerin proje faaliyetlerinin sürdürülebilirliği üzerinde etkiliolduğu; eğitim, enformasyon skorları, ekilen ve dikilen ürün sayısı ve arazi büyüklüğüdeğişkenlerinin ise etkili olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTFor the last fifty years there has been a shift in the process of development forthe developing countries. Agricultural development in 1950?s was the most leadingprocess which emphasized the importance of an increase in agricultural productivity.Later on the sustainable use of natural resources and economic impacts have becomemore important. Nowadays the importance and the need for the sustainable ruraldevelopment projects both worldwide and in Turkey have been deeply punctuated. Inthis thesis Development Foundation of Turkey Gümüşhacıköy Rural DevelopmentProject has been choosen as a case project.The main purpose of this thesis is to assess the sustainable impacts of theDevelopment Foundation of Turkey Gümüşhacıköy Rural Development Project on boththe agricultural producers and the entrepreneurs which were decided as target group. 8villages in the project area and 9 villages out of the project area have involved in thescope of the thesis. Hence, the sustainability impact assessment of the project and thelevel of interaction between the villages in and out of the project have been observed.The main and the primary data sources used in the thesis were the survey and theinterviews made with the producers which benefited from the project activities. Thesecondary data were consisted of Development Foundation of Turkey Action Reportsand literature review. Sustainability Impact Assessment approach and the LogisticRegression Analysis have been applied in order to assess the sustainable impacts of theProject.The results of the thesis have shown that most of the producers have thetendency to sustain the impacts of the project. Nonetheless it has found that such factorslike age, nonagricultural income and social security condition of producers haveeffected the level of sustainability of the project activities.