Sağlam regresyonda kısmi artık grafiği
Partial residual plot in robust regression
- Tez No: 185679
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REZAN USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Sağlam Regresyon, Aykırı değer, Kısmi Artık Grafiği, M Tahmin ediciler
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Doğrusal regresyon analizinde normallik varsayımının sağlanamaması durumundatahminler yanlı ve büyük varyanslı olacağı için tahminlerdeki sapmayı en azaindirgemek amacıyla sağlam yöntemler geliştirilmiştir.En Küçük Kareler(EKK) yönteminin veri setindeki aykırı değerlere karşıhassasiyet gösterdiği bilinmektedir. Aykırı değer, değişen varyans ve doğrusal olmayanilişkileri ortaya çıkarmada çok yaygın olarak kullanılan EKK tahminlerine dayalı kısmiartık grafikleri de aykırı değer varlığında kendisinden beklenen davranışıgöstermeyebilir. Bu yüzden bu çalışmada aykırı değerlerden etkilenmeyen ve EKKyöntemine alternatif olarak geliştirilen literatürdeki sağlam tahmin yöntemlerinden Mtahmin ediciler ve bu yöntemlere dayalı kısmi artık grafikleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In linear regression analysis when the assumption of normality distorts, theestimations, based on the least squares, will be bias and have large variance. The Robustprocedures have been developed to produce more stable estimates.The sensitivity of least squares (LS) estimates to outliers in the data is wellknown. The partial residual plots based on least squares fitting which are used toidentify outliers, non-constant variance and nonlinear relationship, can not behave as weexpect when outliers are present. Therefore in this study, M estimates which is far lessdistorted by outliers and developed for alternatives to LS procedure, and the partialresidual plots based on these estimates are discussed.Key Words : Robust Regression, Outlier , Partial Residual Plot, M Estimators.