Çöpçü balıklarından komando çöpçü (Corydoras paleatus Jenys, 1842) türünün üreme ve larval gelişiminin incelenmesi
Investigation of reproduction and larvae development on peppered cory species (Corydoras paleatus Jenys, 1842) of catfish
- Tez No: 185694
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN ARAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Çöpçü Balıkları, Corydoras paleatus, üreme biyolojisi, yumurta, embriyonik gelişim, larva, larval gelişim, Catfish, Corydoras paleatus, reproduction biology, egg, egg development, larvae, larvae development
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada Çöpçü Balıklarından Komando Çöpçü (Corydoras paleatus Jenys,1842 )türünün üreme ve larval gelişimi incelenmiştir.Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sinop Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Ünitesindeyürütülen çalışmada, 4 çift anaç Komando Çöpçü Balığı kullanılmıştır. Kullanılan anaçbalıklardan, dişiler ortalama 5,625±0,125 cm büyüklüğe ulaştıklarında, erkekler ise ortalama4,875±0,125 cm büyüklüğe ulaştıklarında ilk defa üreme davranışı sergilemişlerdir.Soğuk su uygulamasını takiben üreme davranışı sergileyen balıklar T- pozisyonunualarak yumurta bırakmaya başlamıştır. Bir üreme döneminde minimum 43 adet, maximum168 adet yumurta bırakmışlardır. Yumurtalarını tamamen 3,5-4,5 saatte bıraktığı saptananbalıklarda, yumurta parti büyüklüğü (her partide bırakılan yumurta sayıları) minimum 4 adet,maximum 7 adet olarak tespit edilmiştir. Elde edilen yumurtaların, yumurta çapı ortalama1,799±0,0214 mm, inkübasyon süresi 24±2ºC `de minimum 96 saat, maximum 113 saat,ortalama 102 saat sürmüştür. Yumurtaların açılım oranlarının ortalama %87,115 ve anaçlarınyumurtlama periyotlarının ise 20- 33 gün arası olduğu tespit edilmiştir. Yumurtadan çıkanlarvaların toplam boyları, ortalama 4,5625 ± 0,0147 mm, besin kesesi çapı, ortalama 2,603±0,0209 mm olarak ölçülmüştür. Larvalar dördüncü günden sonra besin kesesini tüketerekdışarıdan yem almıştır. Bu dönemde larva total boyu ortalama 7,5246 ± 0,1085 mm olarakölçülmüş ve bir aylık olan larvaların tüm yüzgeçlerinin ayrılması ve şekillenmeye başlamasıile ergin görünümü almaya başladıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, reproduction and larvae development of Peppered cory (Corydoraspalaetus Jenys,1842) of Callichthyidae were investigated.The study was carried out in the breeding unit of Sinop Fisheries Faculty on OndokuzMayıs University. Four couple mature of Corydoras paleatus were used. These fish started toshow reproduction behavior while female fish reached minimum average of5.625cm ±0.125cm, while males fish reached average of 4.875±0.125 cm.After the application of cold water process they showed reproduction behavior andtook T-position and started to lay eggs. Minimum 43 eggs, maximum 168 eggs were laid inone reproduction period. Fish laid their eggs completely in 3,5-4,5 hours, eggs clutch size(the egg quantity of laying eggs in each period) were determined as minimum 4 eggsmaximum 7 eggs. The egg diameter was obtained average as 1,799±0,0214 mm, incubationperiods were carried on minimum 96 hours, maximum 113 hours, average 102 hoursin 24±2 ºC. The average hatching ratio of eggs was found % 87,115 and eggs laying periodwere determined as 20-35 days. After hatching mean total length of larvaes were measured as4,625± 0,0147 mm and mean vitellus? diameter were 2,603±0,0209 mm. The larvaes haveconsumed their vitellus after fourth day and they started to take feed from outside. In thisperiodmean total length were measured as 7,5246± 0,1085 mm and one month old larvaes tolook like adult by separation of fins and changing of fins shape.