Bafra Ovası'nda yer alan bazı halofit bitkilerde azot (N) ve fosfor (P) dinamikleri ve N ve P rezorbsiyonu
N and P dynamics and N and P resorption in some halophytic plants in Bafra Plain
  1. Tez No: 185703
  2. Yazar: YASEMİN BEDİRKURUM ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HAMDİ GÜRAY KUTBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Tuzlu bataklıklar, salt pan alanlar, azot ve fosfor rezorbsiyonverimi, azot ve fosfor rezorbsiyon yeterliliği, Grime'in CSR stratejileri, Salt marshes, salt pan areas, nitrogen and phosphorus resorptionefficiency, nitrogen and phosphorus resorption proficiency, Grime?s CSR strategies
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
IBAFRA OVASINDA BULUNAN BAZI HALOFİT BİTKİLERDE AZOT (N) VEFOSFOR (P) DİNAMİKLERİ VE N VE P REZORBSİYONUÖZETBu çalışmada, Bafra Ovasında bulunan bir tuzlu bataklıktaki bazı bitkilerdegelişme mevsimi boyunca azot (N) ve fosfor (P) elementlerinin ve spesifik yaprakalanı (SLA)'nın değişimi ve N ve P rezorbsiyonu araştırılmıştır. Çalışma alanındatuzluluk stresi bulunduğundan ele alınan türlerin Grime stratejilerine göresınıflandırılması da çalışılmıştır. Çalışmada ?tuz çayırları? denilen alanlarda bulunanSalicornia prostrata Pall., Spergularia marina (L.) Gris. ve Artemisia santonicum L. vetuzlu çayır-kumul geçiş bitkileri olan Otanthus maritimus Hoffmans. & Link veEuphorbia paralias L. türleri kullanılmıştır.Sonuç olarak, S. prostrata ve E. paralias'ta N konsantrasyonu (%) ve SLA(cm2/gr) yönünden, S. marina ve O. maritimus'ta SLA yönünden ve A. santonicum'daN konsantrasyonu yönünden aylara göre istatistiksel yönden önemli farklılıklarbulunmuştur. Tukey'in HSD testine göre N konsantrasyonu yönünden E. paralias, Pkonsantrasyonu (%) yönünden S. prostrata ve S. marina ve SLA yönünden A.santonicum diğer tüm türlerden istatistiksel yönünden önemli ölçüde farklıdır. Enyüksek N rezorbsiyon verimi (%) değerleri S. prostrata, en düşük N rezorbsiyonverimi ise E. paralias'ta bulunmuştur. En yüksek P rezorbsiyon verimi (%) yine S.prostrata'da, en düşük P rezorbsiyon verimi ise O. maritimus'ta bulunmuştur. N ve Prezorbsiyon yeterliliği yönünden ise tüm türler N ve P'yi etkili biçimdekullanmaktadırlar. S. marina dışındaki diğer tüm türlerde N konsantrasyonuyönünden artış gözlenmiştir.Grime'nin CSR stratejilerine göre ise S. prostrata, S. marina ve O. maritimusCR (rekabetçi ruderal), A. santonicum ve E. paralias ise C/CR (rekabetçi/ rekabetçiruderal) tipte stratejiye girmektedir.
Özet (Çeviri)
IIN AND P DYNAMICS AND N AND P RESORPTION IN SOME HALOPHYTICPLANTS IN BAFRA PLAINABSTRACTIn this study, nitrogen (N) and phosphorus (P) dynamics, N and P resorptionand specific leaf area (SLA) were investigated during the growth period in a saltmarsh occured in Bafra plain. Due to salt stress in the study area species were alsoclassified according to Grime?s strategies. The species occured in ?salt meadows?like Salicornia prostrata Pall., Spergularia marina (L.) Gris. ve Artemisia santonicumL. and the species like Otanthus maritimus Hoffmans. & Link ve Euphorbia paralias L.occured in salt meadow-dune transitional area were used in the study.As a result of the study, there were statistically significant differences in termsof N concentration (%) and SLA (cm2/gr) in S. prostrata and E. paralias, whilestatistically significant differences were found in terms of SLA and N concentration inS. marina and O. maritimus and A. santonicum, respectively. According to Tukey?sHSD test, E. paralias was significantly different from the other species with respect toN concentration. However, S. prostrata and S. marina and A. santonicum weresignificantly different from other species with respect to P concentration (%) and SLA,respectively. The highest N resorption efficiency was found in S. prostrata, while thelowest resorption efficiency was found in E. paralias. The highest and lowest Presorption efficiency were found in S. prostrata and O. maritimus, respectively. All ofthe species were used N and P effectively with respect to N and P resorptionproficiency. Except for S. marina, N accretion was observed in all of the otherspecies.Accoding to Grime?s CSR strategies S. prostrata, S. marina and O. maritimuswere belonging to CR (competitive ruderal), while A. santonicum and E. paraliaswere belonging to C/CR (competitive/ competitive ruderal).