Yeni çöktürülmüş ditiyikarbamat bileşiklerinin eser metallerin FAAS ile tayininde önderiştirme işlemlerinde kullanılabilirliğinin araştırılması
Investigation of using the freshly precipitated dithiocarbamate compounds for the pre-concentration of trace metals in aqueous system prior to their determination of FAAS
- Tez No: 185712
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN CESUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Ditiyokarbamat, FAAS, kadmiyum, çinko, kurşun, Dithiocarbamate, FAAS, determination cadmium, zinc, lead
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
IYEN ÇÖKTÜRÜLMÜŞ D T YOKARBAMAT B LEŞ KLER N N ESERMETALLER N FAAS LE TAY N NDE ÖNDER ŞT RME ŞLEMLER NDEKULLANILAB L RL Ğ N N ARAŞTIRILMASIÖZETBu çalışmada, yeni çöktürülmüş mangan-dietilditiyokarbamat [Mn(DDTC)2]bileşiğinin kadmiyum, çinko ve kurşunun önderiştirilmesi ve ayrılmasıişlemlerinde kullanılabilirliği araştırıldı.Reaktif olarak yeni çöktürülmüş Mn(DDTC)2 kullanarak bazı gübreörneklerinde çinko, kadmiyum ve kurşunun seçici ekstraksiyonu için yeni bir katıfaz ekstraksiyon yöntemi geliştirildi. Bu yöntem, sulu fazda bulunan Zn(II), Cd(II)ve Pb(II) iyonlarının, yeni çöktürülmüş mangan-dietilditiyokarbamat bileşiği ileyerdeğiştirmesi, çökeleğin süzülüp, yıkandıktan sonra nitrik asitte çözülmesi vemetal içeriğinin FAAS ile belirlenmesi temeline dayanmaktadır.Buna göre son çözeltideki doğrusal aralık derişimi Cd, Zn ve Pb içinsırasıyla 0.2-3 mg/L (r2=0.9959), 0.2-4 mg/L (r2=0.9962), 0.5-8 mg/L (r2=0.993)olarak bulundu. Cd, Zn ve Pb için gözlenebilme sınırı sırasıyla 0.04 mg/L, 0.25mg/L, 0.14 mg/L ve tayin sınırı ise 0.08 mg/L, 0.49 mg/L, 0.3 mg/L olarakhesaplandı.Önerilen yöntemin doğruluğu standart referans maddeleri kullanılarak testedildi ve yöntem bazı gübre örneklerine uygulandı.
Özet (Çeviri)
IIINVESTIGATION OF USING THE FRESHLY PRECIPITATEDDITHIOCARBAMATE COMPOUNDS FOR THE PRE-CONCENTRATION OFTRACE METALS IN AQUEOUS SYSTEM PRIOR TO THE RDETERMINATION BY FAASABSTRACTIn this study, it was investigated that the freshly precipitated manganese-diethyldithiocarbamate [Mn(DDTC2)] can be used in the preconcentration andseperation of cadmium, zinc and lead.Using freshly precipitated Mn(DDTC)2 as reagent, a new solid phaseextraction method has been developed for the selective extraction of zinc,cadmium and lead in fertilizer samples. This method based on that, Zn(II), Cd(II)and Pb(II) in water rapidly exchanges for Mn(II) on Mn(DDTC)2 solid phase,after the solid product was filtered wasched, than it was dissolved in nitric acidand the metal content of the solution was measured by FAAS.It was observed that lineer respons were produced when the concentrationof Cd, Zn and Pb in final solution was about 0.2-3 mg/L (r2=0.9959), 0.2-4 mg/L(r2=0.9962), 0.5-8 mg/L (r2=0.993), respectively. The detection limit wascalculated for Cd, Zn and Pb as 0.04 mg/L, 0.25 mg/L, 0.14 mg/L, respectivelyand the determination limit was calculated for Cd, Zn and Pb as 0.08 mg/L, 0.49mg/L, 0.3 mg/L, respectively.The accuracy of the method was tested with standard referance materials,and the method was applied same fertilizer samples.