Aile işletmelerinde sürekliliğin ölçülmesi ve devrin değerlendirilmesi Konya'daki aile işletmeleri üzerine yapılan bir araştırma
The measurement of contunuity and evaluating of transfer in family businesses an application in family businesses in Konya
  1. Tez No: 185732
  2. Yazar: ARİF YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ATİLLA ARICIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aile İşletmelerinin Sürekliliği, Aile İşletmelerinde Devir, Konya'daki Aile İşletmeleri, Vâris Seçimii, Continuity of Family Business, Transfer in Family Business, FamilyBusiness in Konya, Election of Successor.ii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışmada aile işletmeleri kavramı hakkında bilgi verilmiş, tarihi gelişimi veözellikleri, aile işletmeleri için geliştirilmiş modeller incelenmiş, ömürleri, zaman içindekigelişim evreleri ve aile işletmelerinin uzun ömürlü olabilmesi için yapılabilecekleraraştırılmıştır.Bu çalışma ile Konya'daki aile işletmelerinin profili ve bu işletmelerin hissedar veyönetici profili geliştirilmiş ve 100 aile işletmesinden alınan bilgiler ışığında hissedaryöneticinin gelecek kuşak aday yöneticiyi değerlendirirken önem verdiği özelliklersaptanmıştır. Bahar Akıngüç Günver tarafından 2002 yılında İstanbul'daki aile işletmeleriüzerinde yapılmış araştırmada kullanılan ?aday yönetici tanımlama ölçeği? kullanılmış,Konya'daki aile işletmelerinde ortaya çıkan bulgular İstanbul'daki aile işletmeleri ilekarşılaştırılmıştır. Son olarak da Konya'daki aile işletmelerinin gelecek kuşaklara güvenledevredilerek uzun ömürlü olabilmesi için tavsiyelerde bulunulmuştur.Elde edilen sonuçlara göre, Konya'daki aile işletmeleri objektif kriterlere daha fazlaönem vermektedir. Altı alt boyuta göre değerlendirmede önem sıralaması kişilik özellikleri,diğer aile üyeleri ile ilişkiler, yeterlilik, işe katilim düzeyi, kurucu ile ilişkiler ve adayın aileiçi konumu olarak ortaya çıkmıştır. En önemli üç değişken Dürüst ve erdemli olması, Kendinegüveni ve Karar verme kabiliyetidir. En az önemli görülen değişkenler Doğum sırası,İşletmedeki hissesi ve Yaşıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, there is knowledge about characteristics, histories, lives and models offamily businesses and was researched how family businesses can live longer.This study develops profile of Family Businesses and Family Business owner managersin Konya using the data collected from 100 family firms in Konya. This study also identifiesthe successors attributes that family business owner in Konya consider most important. BaharAkıngüç Günver (2002) made a study in Istanbul in the same context. Findings about familyfirms in Konya were compared with findings about family firms in Istanbul. And in theconclusion, there are recommendations for family firms in Konya to live longer.According to findings, family firms in Konya consider objective criterions important.Importance sequence is personality attribute, relationship with other family members,competence, involvement to business, relationship with founder and circumstances ofsuccessor in family for six sub-criterions. Family Business owners in Konya rate ?integrity?,?self-confidence? and ?making decision ability? as the most important attributes of successor.They rate ?birth order?, ?share in firm? and ?sex? as the most unimportant attributes ofsuccessor.