DC elektrik alan altında katı kil numunelerinin dielektrik özelliklerinin empedans analizörü ile ölçümü
Dielectric measurements of solid clay samples by impedance analyzer under DC electrical field
- Tez No: 185733
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAZİRET DURMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dielektrik ölçümler, Dielektrik geçirgenlik, Dielektrik kayıp, Kutuplanma mekanizmaları, Dielectric measurement, dielectric permittivity, dielectric loss, polarization mechanisms
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Her malzeme dielektrik özelliklerine bağlı olan özgün bir elektrikselkarakteristik takımına sahiptir. Bu özelliklerin doğru olarak ölçülmesi, kritik tasarımbilgisi sağlaması açısından son derece önemlidir.Bu çalışmada, iki kil numunesinin dielektrik özelliklerinin ölçülmesindekikutuplanma mekanizmaları incelenmiştir. Numunelerin dielektrik parametreleriparalel plakalı kondansatör metodu ile 5Hz - 13MHz frekans aralığına sahip HP4192A LF Empedans Analizörü kullanılarak, iki farklı ortam için ayrı ayrı ölçümleralınmıştır. İlk olarak bir dış elektrik alan yok iken ölçümler alınmış, ikinci olarak iseE â 0 olduğu durum için dielektrik parametreler ölçülmüştür.Son olarak da, bu değerlere göre kil numunesinin geçirgenlik ve iletkenlikdeğerleri ve buna bağlı olarak Kompleks Elektrik Formalizmi ile Elektrik Modülühesaplanmıştır.Bulunan bu deneysel modüle, teorik işlemler sonucu elde edilen modül fitedilmiş ve bu fit işleminden elde edilen parametrelerle birlikte durulma zamanı vedurulma frekansı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Each material has some special set of electrical characteristics depending onthe dielectric properties of special material. Correct measurement of these propertiesis very important to obtain information on critical use of materials.In this work, polarization mechanisms in measurement of dielectric propertiesof two clay samples have been investigated. Dielectric parameters of clays havebeen measured using parallel plate capasitor method by means of HP 4192A LFImpedance Analyser, which has a frequency range between 5 Hz- 13 MHz. First themeasurement was carried out when external electric field wasn?t applied, and thendielectic parameters was measured for E â 0 .Finally, corresponding to these values, permittivity and conductivity values ofclay sample and Complex Electric Formalism and Electric Modulus were calculated.The modulus obtained from theoretical works was fitted to the experimentalmodulus mentioned above, and the relaxation times and relaxation frequencies weredetermined using the parameters obtained from these fit operations.