Konya çevresinde sebze bahçelerinde uygulanan damla sulama sistemleri üzerine bir araştırma
A research on trickle irrigation systems used in vegetable gardens for Konya province
  1. Tez No: 185740
  2. Yazar: MUHAMMED CÜNEYT BAĞDATLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLAL ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Damla sulama, Performans, Sebze, Yeknesaklık katsayısı, Trickle irrigation, Performance, Vegetable, Uniformity Coefficient
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışma, Konya çevresindeki sebze bahçelerinde kullanılan damla sulamasistemlerinin performanslarının değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmarastgele seçilen 11 adet işletmede yürütülmüştür. Araştırmada sistemlerin ıslatılanalan yüzdeleri(%), Christiansen yeknesaklık katsayıları (Cu) ve lateral basınçlarıölçülmüştür. Sonuç olarak, ıslatılan alan yüzdeleri 7 işletmede %30'dan daha düşük;4 işletmede daha büyük hesaplanmıştır. Cu değerleri %77.9 ile %96 arasındabulunmuştur. Basınç değerleri işletmelerin tamamında 1 atmosferden daha düşükölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the performance of trickle irrigationsystems installed in some Konya district vegetable gardens. The study was carriedout in 11 trickle irrigation systems selected randomly. The present work coversmainly determinations of percentage of wetted area (%), Christiansen UniformityCoefficient (Cu) and lateral pressure measurement. The results showed that wettedpercentages were lower than 30% in 7 farms and greater than 30% in 4 farms. TheCu values varied from 77.9 % to 96 %. The lateral pressures were lower than systemrequirement of 1 atmosphere in all test farms.