Derebucak (Konya), İbradı-Cevizli (Antalya) arasında kalan bölgenin florası
The flora of the region between derebucak (Konya) İbradi and Cevizli (Antalya)
- Tez No: 185739
- Danışmanlar: PROF. DR. KUDDİSİ ERTUĞRUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Flora, Derebucak, İbradı, Cevizli, Konya, Antalya, Türkiye.IV, Flora, Derebucak, İbradı, Cevizli, Konya, Antalya, Turkey.VI
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 388
Özet
Bu çalışma Derebucak (Konya)-İbradı, Cevizli (Antalya) arasında kalan bölgenin florasını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Çalışma alanı kareleme sistemine göre C3 karesinde yer almaktadır. Bölgeden 2001-2005 yılları arasında 2081 bitki örneği toplanmış olup 96 familya ve 441 cinse ait 957 takson tespit edilmiştir. Taksonların Fitocoğrafik bölgelere göre dağılımı ise şöyledir: Akdeniz elementi 239 (% 25.0), Iran-Turan elementi 114 (% 12.0), Avrupa-Sibirya elementi 54 (% 5.6), geniş yayılışlı 117 (% 12.2) ve fitocoğrafik bölgesi bilinmeyenler 433 (% 45.2)'dir. Endemik takson sayısı 164 (% 17.1)'dir. Çalışma alanında 8 takson Pteridophyta, 949 takson Spermatophyta divisiyosuna aittir. Gymnospermae alt divisiyosundan 9, Angiospermae alt divisiyosundan ise 940 takson tespit edilmiştir.Angiospermae alt divisiyosuna ait olan Dicotyledones sınıfında 358 cinse ait 784,Monocotyledones sınıfından 70 cinse ait 156 takson tespit edilmiştir. İhtiva ettiği takson sayısı bakımından en büyük familyalar: Compositae (Asteraceae) 105, Leguminosae (Fabaceae) 86, Labiatae (Lamiaceae) 84, Caryophyllaceae 63, (Brassicaceae) 61, (Poaceae) 55, 55,Cruciferae Gramineae Liliaceae Scrophulariaceae 38, Boraginaceae 34 ve Rosaceae 28'dir. En fazla takson içeren cinsler ise: Silene 23, Astragalus 16, Centaurea 12, Allium 12, Trifolium 12, Salvia 12, Anthemis 12, Ranunculus 9, Veronica 9 ve Hypericum 9'dur.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine the flora of the region between Derebucak (Konya)- İbradı and Cevizli (Antalya). The research area is in the C3 square according to Grid system. As a result of the examination of 2081 plant specimens collected from the area, between 2001- 2005, 957 taxa belong to 96 families and 441 genera was determined. The phytogeographic elements are represented as follow: Mediterranean 239 (25.0 %), Irano-Turanian 114 (12.0 %) and Euro-Siberian 54 (5.6 %). 117 (12.2 %) widespread taxa, 433 (45.2 %) taxa are undeterminated. The number of endemic taxa is 164 (17.1 %). Eight taxa belong to Pteridophyta 949 taxa belong to Spermatophyta. Gymnospermae are represented by 9 taxa, Angiospermae are represented by 940 taxa. In Angiospermae subdivision 784 taxa into 358 genera, belong to Dicotyledonae and 156 taxa into 70 genera Monocotyledonae. The largest families according to the number of taxa that in the research area are as follows: Compositae (Asteraceae) 105, Leguminosae (Fabaceae) 86, Labiatae (Lamiaceae) 84, Caryophyllaceae 63, Cruciferae (Brassicaceae) 61, Gramineae (Poaceae) 55, Liliaceae 55, Scrophulariaceae 38, Boraginaceae 34 ve Rosaceae 28. The richest genera are as follows: Silene 23, Astragalus 16, Centaurea 12, Allium 12, Trifolium 12, Salvia 12, Anthemis 12, Ranunculus 9, Veronica 9 ve Hypericum 9.